Investera internationellt i aktier?

Nordnet och Avanza har sänkt sitt courtage på aktier för internationella affärer för att matcha konkurrensen från DeGiro vilket är goda nyheter för oss småsparare. Nu kostar det endast 1 kr att köpa nordiska aktier och 29 kr för tyska, amerikanska och kanadensiska på Nordnet och 1 kr i Sverige, Norge, Danmark samt 1 USD i USA och 1 CAD i Kanada. Det fick mig att fundera lite om det börjar bli dags att köpa internationella aktier i portföljerna eftersom nu kan man t.ex. köpa amerikanska aktier för endast några tusen kronor utan att courtaget är alldeles för stort.

Att köpa internationella aktier kan ses som bra i perspektivet att man bör investera globalt för att diversifiera. Om man dessutom koncentrerar sig på aktier på mid cap och uppåt så ökar antalet bolag från ca 150 aktier i Sverige till tusentals. T.ex. i USA så är mid cap från 2 miljarder dollar och uppåt och deras small cap är 300 miljoner dollar jämfört med 150 miljoner euro för gränsen på mid cap i Sverige. Om man bara utökar till norden så mer än dubblas antalet aktier man kan köpa.

Själv har jag funderat ett tag på att utöka min aktiva portfölj till andra länder och gjorde det med att köpa ett danskt och ett norskt företag. Det har gått bra hittills och det känns som att chansen att lyckas hitta bra undervärderade företag ökar om man ökar var man kollar någonstans. Däremot så är det mycket lättare att hitta fakta och leta på svenska företag än utländska. Jag kollade runt lite på olika screeners och hittade några som kan vara intressanta som jag listar nedan. Magic formula och Acquirers multiple använder liknande strategi som jag har i min enkla aktieportfölj. Där kan man få fram de billigaste 30-50 aktierna enligt deras mått på amerikanska börsen. Dessa passar bättre för rent mekaniska strategier. Sen kollade jag in FT:s screener som har ett antal intressanta parametrar där man kan kolla ett antal intressanta parametrar. Vet också om screener.co, men den kostar tyvärr och när jag testade den så var den allmänt krånglig. Själv har jag haft Quant-investing screenern ett par månader, men sa upp denna då den kostade 30 euro per månad vilket är ganska saftigt.

Så frågan är när det är värt att gå över och investera i globala aktier? Själv anser jag att man bör komma upp i ett ganska betydligt kapital för att det ska löna sig att spara efter en mekanisk strategi. Ett sätt med enkla aktieportföljen är att använda Quant-investing screenern för att ta fram de aktier man vill ha, sedan investera efter detta. Säg att det ger 1 % extra i avkastning per år. Då måste man investera 30 000 kr per månad för att det ska löna sig. En annan modell är att sätta upp en magic formula eller acquirers multiple portfölj på den amerikanska börsen, då dessa är gratis. Däremot så har magic formula gett bra avkastning i Sverige, t.o.m. bättre än i USA i de tester jag sett av Värdebyrån och 40/20. Så det verkar inte ge något mervärde att investera efter Magic formula eller någon mekanisk investeringsplan internationellt med tanke på de extra kostnaderna. Magic formula har visat sig ge klart bra resultat på alla sorters börser, inklusive den japanska som nästan gått sidledes de senaste 20 åren. Därför så finns det inte så stor anledning att ha sådana strategier globala då de fungerar bra i ens hemland och det är oftast lättare och billigare att handla lokalt samt man slipper oroa sig för valutor.

Däremot så kan det vara intressant att handla aktier globalt i sin aktiva portfölj. Själv känns det ganska begränsande att endast investera på den svenska börsen och det är inte lika lätt att hitta lika bra fynd här. Att också kolla in de nordiska börserna är ett bra steg. Tycker att det finns många intressanta företag i Norden vilket gjorde att jag köpte två tidigare. Nu också med Börsdata som tar in nordiska företag i sina register så kan det vara intressant att spana in grannländernas börser. Dessutom så varierar inte valutakurserna så extremt mycket. När man blir mer van med att kolla in de andra nordiska börserna kan det bli intressant att kolla in amerikanska och kanadensiska företag. Däremot är dollarn ganska dyr i dagsläget och det kan vara bra att avvakta med att köpa amerikanska företag på lång sikt. Men på 1-2 års sikt så kan det vara en bra idé. Min plan kommer att vara att framöver bevaka de nordiska börserna och efterhand andra börser. Nu har det också blivit lite mer angeläget att kolla in amerikanska aktiebloggar.

Hur ser ni på att investera i aktier på andra börser? Har ni några bra tips på screeners?

Läs mer:
http://acquirersmultiple.com/
http://acquirersmultiple.com/2015/01/large-cap-1000-stock-screen-backtest/
https://www.magicformulainvesting.com/
http://markets.ft.com/screener/customScreen.asp
http://www.quant-investing.com/
https://vardebyran.wordpress.com/2014/11/16/the-magic-formula-backtest-2002-2012/
http://www.borsdata.se/strategy

1 reaktion på ”Investera internationellt i aktier?”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.