Allt är dyrt

Allt är dyrt. Pengar är billigt. Alla använder hävstång. Det är vad jag fått med mig efter senaste veckornas genomgång av marknaderna och resulterat i ett antal inlägg här på bloggen. Bostadsmarknaden är dopad av köpare som lånar 4 gånger insatsen till en ränta på 1 %. Finansmarknaderna är dopade av köpare av långa räntepapper och aktier som lånar till en mycket låg ränta. Via Avanza går det att låna 35 % av värdet på sina värdepapper med 1,75 % i ränta för att köpa ännu mer aktier med. Det gör att det idag lätt går att ha en stor belåning för att köpa mer värdepapper, vilket gör att dessa går upp ännu mer i värde. Aktiebelåningen i USA är på rekordnivåer och allt börjar dra ifrån vettiga värderingsnivåer. Shiller PE för S&P 500 är på 27 och svenska 10-åriga obligationer bottnade på 0,22 % i våras. Nu verkar marknaderna nyktra till och en nedgång i index från toppnivåerna i mars har börjat komma och en uppgång i långa räntor. Detta har gjort att aktier fallit med – 6 % från toppnoteringen i april och obligationsfonder med ca – 2-3 %. Många preferensaktier har minskat med – 10-15 % på grund av ränteuppgångarna.

Det hela har gjort att marknaden har nyktrat till och insett att det kanske inte är hållbart. Jag har läst lite bloggar av några björnar nedan som säger att alla tillgångar förutom guld och likvider är osäkra framöver. Efter att ha läst dessa blir jag själv också lite på min vakt och undrar om hur länge till detta kan pågå. Historiskt sett så fortsätter tillgångar gå upp i pris tills konjunkturen toppar, men vi ser på flera håll hur tillväxten bromsar in i tillväxtländer och det är bara en tidsfråga innan vi blir drabbade. Även om konjunkturen kan hålla på i något år till så kan det vara dags att se över sin marknadsexponering. Intressant nog så släppte också The Economist en artikel om USA:s ekonomi där de också oroar sig över höga värderingar på börsen men ser att ekonomin som helhet går bra. De tror att både lånenivån på börsen och värderingarna kan komma ner vid höjda räntor. De förutspår också att trots en bättre ekonomi så kan vinsterna falla på grund av högre löner och ännu mer vid en framtida lågkonjunktur. Med tanke på att den amerikanska börsen redan värderas till P/E 20, vilket är 30 % över medlet, så innebär det att det kan falla, speciellt om investerare väljer att minska sin hävstång.

Kollar vi på de stora indexen i världen så värderas MSCI Europa till P/E 19,3 och Japan till P/E 19,15. Intressant nog så ligger Sverige en aning billigare med ett på P/E 16,65 enligt MSCI och vi har högre direktavkastning jämfört med Europa, Japan och USA. Men överlag så är aktier dyra jämfört med historiken och exkluderar vi IT-bubblan så har amerikanska indexet endast ett fåtal gånger värderats över P/E 20 och ganska snabbt över P/E 20 har det vänt. Så antingen måste vinsterna öka eller värderingarna komma ner.

Som jag skrivit här tidigare så är obligationer, aktier och bostäder högt värderade, något som kan vända då räntorna börjar öka. Nu om FED snart höjer räntan så passar jag på att utöka mitt buffertsparande och dra ner lite på mitt långsiktiga sparande, så att jag kan göra det omvända om räntorna går ner. Däremot säljer jag inte av något, utan låter mina strategier ta hand om det, då jag tror mycket väl att värderingarna kan fortsätta öka (som tidigare påpekat på denna blogg så har bloggare förutspått bostadsbubbla i flera år nu, utan att det skett). Man ska inte underskatta marknaders tröghet och det som går upp, fortsätter att gå upp.

Läs mer:
http://mikaelsyding.com/its-different-can-you-profit/
http://thefelderreport.com/blog/
http://www.economist.com/news/briefing/21654052-americas-disappointing-economy-more-robust-it-first-appears-higher-interest-rates

7 reaktioner på ”Allt är dyrt”

 1. Att påpeka är att man fortfarande kan hitta aktier till rimlig värdering. Farligt att säga att allt är dyrt och titta på värderingar för hela index!

 2. Nej! Allt är inte dyrt. Aktier som HM och Svolder som jag kommenterat på Riskminimerarens blogg är inte dyra. Ratos är en säck med pengar. Jag tycker inte det är dyrt. Marknaden? Letad efter solen idag. Satt på badbryggan och läste en bok om investeringar. Där stod följande: Another Wall Street maxim holds that a resasonable p/e for the Dow is 20 minus the inflation rate: The rule of twenty.

  Hur som helst då är inte Sverige dyrt :-)). Fysikern du är så begåvad, och här ligger det stora hotet mot din portfölj. Detta att du skall komplicera begreppen. Fokusera på allokeringen utan att tänka.

  Ha det bäst!

  Lars

  .

 3. Har inte den gått upp ganska bra i år? Jag kollade på den i januari/februari i samband med mina andra nordiska inköp och den såg attraktiv ut då. Avvaktade men känns lite synd att man missade. Men det kanske finns mer att hämta där, kanske dags att återuppliva caset.

 4. Tackar för en insiktsfull kommentar som vanligt! Jo, oftast så är det den amerikanska börsen som är dyr och den svenska är inte så dyr i jämförelse. Också kommit fram till att börsen är billigast i jämförelse med annat, speciellt med tanke på ränteläget. Lassar på med aktier som vanligt och får se vart det går (även om jag också lägger undan lite i räntor).

 5. Det jag tänkte på är att de brukar tjäna kosing först i december. Då först får vi en bättre indikation var de står. De har ju en fabrik i Ryssland också vilket tillhör osäkerhetsfaktorerna. Men annars överväger mycket positivt. Får ofta högsta betyg på sina däck vid tester. Kan de ta marknadsandelar om tiderna blir sämre? Om inte annat bör deras ekonomi klara av en del. Hursomhelst är det svårt att komma med köprekommendation nu när så många makrofaktorer styr. Bland annat Ryssland och vi kan ju få en räntehöjning i USA som kan påverka mer konjunkturkänsliga bolag. Därför har jag själv inte slagit till än men studerar noga hur detta bolag förhåller sig till index framöver.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *