Dags att utöka bufferten?

Alla mått på marknaderna skriker att aktier är övervärderade. Årets uppgång är i dagsläget 13 % och från redan högt värderade nivåer. Jag sitter och läser böcker om värdeinvestering nu och alla mått som nämns där finns knappt på dagens marknad. Ett ”billigt” bolag värderas till P/E 15 och endast 25 % av large och mid cap har P/E under 15 varav hälften är finans/fastighetsbolag. Själv är jag övertygad om att vi kan komma att se ett läge inom de närmsta 2-3 åren då aktier är billigare än idag. Samtidigt så har jag bestämt att inte göra några aktiva val i mitt långsiktiga sparande och gå in 100 % på mina strategier i Fysikerportföljen som är 100 % investerad i aktier. Frågan är däremot hur mycket som är lämpligt att spara i sitt långsiktiga sparande för tillfället om det allt mer talar för en krasch och lågkonjunktur inom några år.

Jag har mitt sparande uppdelat i två delar: ett kortsiktigt buffertspar och en långsiktig portfölj. Mitt kortsiktiga buffertspar sparar jag helt i räntor och är till för att täcka kortsiktiga kostnader så att jag aldrig behöver röra mitt långsiktiga sparande. Min buffert har börjat bli lite väl liten efter stora insättningar i min långsiktiga portfölj det senaste året, vilket gör att jag funderar på att utöka denna. Det känns också bra att öka buffertsparandet i goda tider som dessa då allt snart kan vända och vi går in i en lågkonjunktur. Mitt mer långsiktiga mål är också att ha en ganska bra buffert om tre år då jag avslutar min doktorandsanställning och jag tror att det är mycket bättre att spara ihop till en buffert nu än i slutet av perioden om vi kommer att se en krasch de närmaste åren. Dessutom så kan jag då över längre tid långsamt bygga upp en större buffert, som också kan användas till ett högre aktiesparande vid en krasch. Att jag kommer att öka buffertsparandet (som på senaste tiden varit negativ) innebär inte att mitt långsiktiga sparande kommer att minska nämnvärt, utan tanken är att ca 1/3 av mitt sparande kommer gå till bufferten och 2/3 till långsiktigt sparande. Med denna takt så har jag i så fall en bra buffert om 3 år.

Så min tanke är att nu när vi närmar oss börstoppen så kommer jag utöka mitt buffertsparande och vara lite mindre aggressiv i mitt långsiktiga sparande. Detta för att lättare parera det som kommer senare (t.ex. lågkonjunktur samt börs och bostadskrasch). I värsta fall så kan min anställning avslutas mitt i en lågkonjunktur (2018) vilket gör att det är ännu viktigare att ha en bra buffert så att man inte tvingas behöva sälja av aktieinnehav och då är det bättre att börja spara ihop denna nu med en högt värderad börs. Om nu allt löser sig med jobb känns det också bra med buffertsparandet då man kan investera tungt i aktier/långsiktiga portföljen under lågkonjunktur och successivt minska bufferten för att sedan bygga upp den igen under högkonjunktur.

Jag tänker att det är lite som att man skördar nu när det är ”konjunktursommar” i form av stadig inkomst för att använda när det är ”konjunkturvinter” då det kan bli svårare att få jobb och det är billigare att investera. Så bufferten får växa sig starkare nu i vad jag tror blir en liknande utveckling som tidigare konjunktur- och börstoppar (tänk att vi kanske är i läget 1998-1999 eller 2005-2006) för att användas sedan under åren därpå när allt är knapert kunna användas. Detta känns som något många svenska hushåll borde tänka över sitt buffertspar, speciellt efter att ha kollat på ”Låna för livet”. Tyvärr gör många tvärtom, spar i långkonjunkturer och spenderar i högkonjunktur.

Vad tror ni? Är det bra att utöka bufferten nu under konjunkturtoppen så att man har en bra buffert i nästa krasch? 

4 reaktioner på ”Dags att utöka bufferten?”

  1. Själv funderar jag på att börja månadsspara i en försiktig blandfond eller multifond (med hög kvalitet) ifall jag skulle ha fel om aktiemarknaden på längre sikt. Sedan om det går bra växla upp till en mix (50/50) mellan aktier och obligationer (obligationer som då förhoppningsvis hunnit bli mer attraktiva)

  2. Kanske i ditt fall skulle det då kunna funka att börja spara i en försiktig fond + en likviditetsfond (med tanke på 2018 som du nämner)

  3. En kombination av räntefond + aktiefond kan också vara en idé vid månadssparande där man justerar hur mycket man sparar i varje. Kan bli billigare än en blandfond och så har man bättre kontroll över exponeringen.

    Jo, jag funderade på att kanske ha en del av bufferten i en korträntefond som Spiltan eller räntetrippeln som Claes Hemberg har skrivit om. Får se vad jag gör.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *