Kommer kraschen nu?

Jag har läst ett antal inlägg om makroläget och som spekulerar om när kraschen kommer, se länkarna nedan. Vissa säger att den bör komma redan i år, då börsen är alldeles för övervärderad och de ser att reaktionen på att USA höjer räntorna kommer att leda till en krasch. Vissa som mer kollar på konjunkturen säger däremot att den kommer att komma senare, då vi inte ännu är nära någon konjunkturtopp och då börsen lätt kan värderas högre om framtidsutsikterna ser bättre ut och med tanke på dagens låga räntor. T.ex. så är dagens värdering på S&P 500 lika som 1997 och med en nollränta mot en ränta på 5 % då (efter det gick S&P 500 upp ca 80 % till). Så trots en övervärderad börs så kan det fortsätta mot högre höjder, speciellt med tanke på att ECB öser pengar över marknaderna med sina obligationsköp.

Nu med en nedgång från toppnivåer den senaste tiden kan man undra om kraschen kommer nu? Själv tror jag att vi kan komma att se en korrektion den närmaste tiden, men att detta inte är den egentliga kraschen. En större korrektion skedde 1987, 1998 och 2006 innan den större kraschen vilket kan återigen hända nu. Jag har sagt det tidigare och det känns som det mycket väl kan hända igen. Själv kollar jag mer på konjunkturen när jag utvärderar läget och har hittat en sida som använder en liknande strategi som konjunkturstrategin men i USA. Enligt denna och en massa andra data så verkar vi vara en bit ifrån en konjunkturtopp och ett mer troligt scenario är att denna kommer under 2016-2017, vilket jag tidigare skrivit om här på bloggen. Jag har också börjat läsa Franz Lischkas blogg där han varje vecka rapporterar om konjunkturläget och hans spaningar är att en krasch kommer 2017-2018, strax efter konjunkturtoppen. The Economist skriver också om att världsekonomin under år 2015 befinner sig i ett läge likt det år 1999, ett år innan den konjunkturtoppen, vilket också skulle passa in.

Så trots att marknaderna återigen börjar bli oroliga och att vi har haft en lång bull market så tror jag att vi inte nått toppen ännu. Men när vi väl gör det kan det bli trångt i utgången och en effekt av det kan vi kanske uppleva inom snar framtid och vi kanske upplever en mindre sättning likt innan de tidigare börstopparna. Marknader är tröga och vi har inte sett en vändning i utvecklingen för BCI (business cycle indicator) i USA eller för marknader som helhet ännu. Det har pratats om en större sättning under en lång tid nu och jag tror många tror att denna kommer att ske mycket tidigare än den egentligen sker. Den kan komma nu men konjunkturen berättar en helt annan historia och konjunkturen har varit en bra börsindikator de senaste 40 åren både på den amerikanska och svenska börsen.

Att vi kan se högre värderingar på börsen än det historiska snittet kan förklaras med superlåga räntor och med att ECB som pumpar ut 1 100 miljarder euro i den Europeiska marknaden plus att FED redan pumpat ut 4 500 miljarder dollar i den amerikanska. Det innebär att totalt 5 700 miljarder USD kommer att ha pumpats ut på obligationsmarknaden vilket kan jämföras med att världens totala förmögenhet är 263 000 miljarder dollar (Credit Suisse Global Wealth Report). I USA äger nu FED ca 5 % av hela USA:s tillgångar vilket motsvarar ca 25 % av USA:s BNP. Nu kan vi också ha sett den största pressen på räntor och under QE-programmen så strömmar mycket pengar från obligationer till aktier. Detta har setts under QE1 och QE2 i USA där räntorna på obligationerna ökat efter QE startat, något vi nu ser i Europa där räntorna på 10-åriga tyska obligationer har gått upp från 0,08 % till 0,85 % nu de senaste månaderna. Så med en massa pengar som flödar in i marknaderna så kan det dröja ett tag innan marknaden vänder.

Vill avsluta med att säga att jag själv inte tar några aktiva positioner utan endast går på konjunkturbarometern och marknadens momentum, vilket innebär att jag minskar aktieexponeringen då konjunkturen är överhettad (3 månader med konjunkturbarometern över 110) och om marknaden presterar sämre än riskfria räntan senaste 12 månaderna. Då inget av detta har hänt så är jag 100 % investerad i aktier i långa portföljen. Så nu sitter jag och väntar på en signal, vilket jag tror först kommer under 2016-2017.

Vad tror ni? Har vi toppat nu? Kommer uppgången att fortsätta innan det vänder neråt?

Läs mer:
http://gottodix.blogspot.se/2015/06/alldeles-for-rantekanslig-borsreaktion.html
http://blogs.wsj.com/economics/2015/06/05/the-may-jobs-report-in-12-charts/
http://franzlischka.blogspot.se/2015/06/june-6th-2015-us-economic-update-bond.html
http://www.rikatillsammans.se/2015/06/06/star-vi-infor-en-kommande-krasch-eller-inte/
http://www.nordnetbloggen.se/crash-boom-eller-bang-pa-borsen/03/06/2015/
http://www.nordnetbloggen.se/trangt-i-dorren-till-borsen/27/05/2015/
http://thefelderreport.com/blog/
http://imarketsignals.com/bci/

7 reaktioner på ”Kommer kraschen nu?”

 1. Jag tror som du att marknaden kan gå neråt nu ett tag till (mest på grund av Greklandskrisen), men att det inte är den långa nedgången än. Tror vi kan få en sättning nu på ungefär 10%.

 2. Vet ej hur marknaderna kommer reagera på det. Tror det har varit med länge så det kan förbigås, men det kan också utlösa en krasch. Tror däremot denna kan vara mer tillfällig och inte vara den stora kraschen, men man vet aldrig.

 3. När man ser sig om bland ekonomibloggarna kommer jag varje fall att tänka på Samuel Beckett, och den absurda teatern. Det råder en stämning som inte så lite påminner om I väntan på Godot.
  Kraschen skall komma frågan är bara när? Alla är överrens om att aktier är dyra.

  När jag började läsa ekonomibloggar var det stora numret peak-oil, och bostadsbubblan. Oljepriset har sjunkit, och bostäder har blivit dyrare. Tvärtemot vad de flesta trodde. Varför ägna någon tid åt att förutspå framtiden? Det blir ju aldrig som man tänkt sig! Inte på börsen, och inte heller på det privata planet.

  Med vänlig hälsning
  Lars

 4. För att det är kul att spå framåt 😉 Själv tillämpar jag inte något av det jag skriver i mitt långsiktiga sparande, så det är bara på ren spekulation för att testa om det går att ha rätt om börsläget (som jag tror är ytterst svårt och som du säger, man har oftast fel i). Vi får se om profetiorna slår in, men de är just det, bara profetior. I väntan på vem som får rätt är det bara att investera som vanligt.

 5. Hur mycket av Greklands ekonomi drabbar EU? typ 4-5% Deras ekonomi är pytteliten och jag tror det redan är inräknat. Det kan säkert krascha men då är ett krig i Ukraina, krig mot ISIS, eller nåt annat mer trovärdigt. Enligt mig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.