Se in i spåkulan

Jag tänkte göra det våghalsiga att se in i spåkulan och göra kvalificerade gissningar om framtiden. Flera drar sig för detta, men jag tycker det är bara kul och se hur rätt man har i sina gissningar. Notera att allt som jag kommer skriva här inte påverkar mina finansiella beslut och inte är några rekommendationer. Alla mina strategier är byggda på att de inte ska bli påverkade av min aktuella syn av marknaden, utan att de ska vara helt mekaniska.

Så först till frågan: När toppar det? Bloggaren Kavastu genomförde en undersökning om detta i januari och då gissade jag 20 mars 2017 med OMXSPI på 645. Detta var innan allt drog igång och jag känner nu att jag behöver revidera den gissningen lite. I min strategi för min aktieexponering, min makrostrategi, så går jag efter konjunkturbarometern. Jag är 100 % exponerad om konjunktursignalen är positiv och 50 % investerad om den är negativ. Positiv signal är från barometern under 90 tills den har legat 6 månader över 110. Negativ signal under den andra delen av cykeln, från 110 ner under 90. Just nu ligger den strax över 100 och den har legat på runt 105 senaste månaderna. Tidigare lägen då den gjort det och en konjunkturförbättring har kommit så kan det ta ca 6-12 månader tills den går över 110. Det innebär att vi kan se en exitsignal/topp runt 12-18 månader från nu. På grund av detta så uppdaterar jag min gissning på börstopp mellan mars 2016 tills oktober 2016.

Hur högt toppar det?

Kavastu brukar kolla på rullande 12 månaders avkastning och säga att vi bör få en peak i denna innan det toppar. För att få det bör det gå upp i +40 %, idag befinner vi oss på +30 %. Tycker denna indikerar att det kan dröja ett tag och att vi behöver en ordentlig bullmarket för att komma upp i de nivåerna. Om nu börsen toppar om ett år, så kan det innebära upp 30-40 % från dagens läge. Det innebär att vi kan hamna runt 700-750 för OMXSPI. Nu är det en ganska ordentlig uppgång, toppen kanske snarare sätts runt 30-40 % över årsskiftets nivå vilket innebär OMXSPI runt 645 som jag gissade tidigare. Det kan bli intressant att se.
Något som kan försena en eventuell topp är en dipp. Det skedde en dipp 1987, 1998, 2006 ca 1-2 år innan börstoppen. Denna kan komma att ske i sommar efter vårens börseufori, och det skulle vara riktigt intressant att se vad som händer.
En sista gissning som jag vill göra är följande: jag tror att Spiltan investmentbolag kan falla mer än börsen. Detta då investmentbolagen har en hävstång i och med sin substansrabatt. Nu ligger denna på historisk låga nivåer, alltså investmentbolagen är historiskt högt värderade. Om denna återgår till det normala, plus att substansen faller, så bör vi se ett större fall för investmentbolag. Däremot kan folk se en lägre substansrabatt permanent motiverad, vilket gör att det inte blir ett större fall. Det ska bli intressant att se.
En sista observation är att jag börjar bli tveksam om vi kommer att se en lika stark konjunktur som under 2000 och 2007. Därför undrar jag om det är rätt att ha villkoret att konjunkturbarometern ska vara över 110 i hela 6 månader. En mer säker och konservativ mått på 3 månader skulle kanske vara att föredra och minska risken för att signalen inte bryts ut. Tidigare har det varit tidigt att sälja efter redan 3 månader, men både dessa konjunkturer har ofta klassats som ”superkonjunkturer” osv. Det är ingen som pratar om någon superkonjunktur i dagsläget, så det kanske är bättre att vara mer försiktig. Dessutom så var det 3 månader som användes i uppsatsen, vilken först analyserade konjunkturbarometern. Det är nog bättre att vara på den säkra sidan.
När tror ni det toppar? Kommer vi att se en konjunkturbarometer över 110 under en längre tid?

2 reaktioner på ”Se in i spåkulan”

  1. Så länge investmentbolagen handlas med rabatt borde det vara långsiktigt bättre än OMXS30. Substansrabatter baserade på senaste stängningskurser: Kinnevik 6.8%, Investor 7.5%, Lundberg 11%, Industrivärden 10.8%. Om man tror på nedgång ska man gå ur bolagen istället för att gå ur spiltan. Notera att spiltan investmentbolag är en liten fond (hela spiltan's fond motsvarar Industrivärdens minsta bolag i portföljen).

  2. Jo, det borde det. Men min tanke är att substansrabatten har minskat markant de senaste två åren, vilket kan göra att om den återgår till det tidigare normala under åren 2010-2012 så kan det bli en extra hävstång. Då var substansrabatterna för Kinnevik 35 %, Investor 35 %, Lundberg 18 % och Industrivärden 20 %. Alla dessa handlas till historiskt höga värden i förhållande till substansen, vilket kan göra att om substansen sjunker samt substansrabatten återgår till det normala så kan fallet bli större. Men denna gång kanske det är annorlunda och vi kommer inte se en ökning i substansrabatten. Vi kan kolla på 2007, då handlades flera av investmentbolagen med mer substansrabatt och föll mer än index.

    Men som jag skrev i inlägget. Detta är bara en gissning. Jag vet att jag själv inte skulle köpa investmentbolag som aktier, så därför har jag blivit lite skeptiskt till fonden också. Men över tid tror jag att investmentbolag är att föredra mot index.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.