Fysikerns investeringsguide

Jag har nyligen kommit tillbaka från en konferens på Island. Underbar plats, riktigt intressant konferens. Det är något riktigt speciellt när man träffas och pratar om forskning med personer från hela världen. Alla har ett slags gemensamt mål att arbeta mot, lite likt som jag också känner inom investeringsvärlden. När jag kom hem så lyssnade jag på en intervju med Guy Spier och hans motivation till att skriva boken ”The Education of a Value Investor”. Han sa att det var på grund av att dela med sig av sin erfarenhet som investerare, för att låta andra ta del av hans lärdomar och inte själva göra samma misstag. Jag blev motiverad av detta, och tänkte att jag här på bloggen ska summera mina tankar och lärdomar hittills. Det var nu två år sedan som jag började läsa om investeringar, och verkligen föll för tanken. Sen dess har jag lagt ner otaliga timmar, läst otaliga artiklar, blogginlägg, nyheter och rapporter. Jag vet att andra också har gjort detta, men jag tror alla har sin egen synvinkel och att jag på grund av min bakgrund har en ganska annorlunda synvinkel på det hela. Inspirerad av bloggen RikaTillsammans så har jag tänkt att skriva ihop min egen investeringsguide där jag summerar mina lärdomar och ger allmänna tips. Mycket av detta är också för min egen vinning, vet själv att jag lär mig otroligt mycket genom att skriva ner det jag vet och bearbeta fakta. Skrev till exempel ihop ett 25-sidigt dokument om mitt nuvarande forskningsprojekt för att just bearbeta detta. 
Detta kommer att vara ett löpande projekt. Jag kommer att skriva ett flertal delar, kommer sedan att ändra dessa under tiden och anpassa dem efter min egen skrivprocess. Här är en skiss på de delar som jag tänkt skriva i min investeringsguide:
 1. Varför spara/investera?
 2. Hur kapitalmarknaderna fungerar
 3. Olika tillgångsslag
 4. Nybörjarportföljen
 5. Konjunkturer/cykler
 6. Räntecykler
 7. Marknadsanomaliteter – Värde/momentum
 8. Global taktisk tillgångsallokering
 9. Kvantitativ aktieinvestering
 10. Aktiv aktieinvestering
 11. Fysikerportföljen
Det ska bli intressant att skriva om detta och förhoppningsvis skapa lite diskussion. 

  Lämna en kommentar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *