Köpt Oriflame

Jag har valt att investera i Oriflame. Varför då kan ni undra? De har ju bara kommit med dåliga nyheter i flera år. Jo, därför att under alla dessa dåliga nyheter finns ett bra bolag som kan komma att överraska. Jag tror att tillräckligt många dåliga nyheter har redan speglats i kursen, och om fler skulle komma så skulle inte nedsidan vara så stor. Jag blev faktiskt extra intresserad av bolaget när VD:n var på Avanza Forum och satt och smålog när nästan inga svarade att de ville investera i Oriflame. För mycket dåliga nyheter gör att folk ser förbi detta bolag, detsamma har jag själv gjort sen jag först läste om bolaget i november. Kraftigt minskande omsättning och vinst i två år och stor exponering mot Ryssland och Ukraina. Däremot finns det ljuspunkter, och jag har listat upp några av dessa och annan fakta om företaget:

  • 12 % tillväxt i Latinamerika, 18 % i Asien/Afrika. (Negativ i CIS och Europa)
  • Flertal enstaka händelser som påverkade 2014:års vinst. Bl.a. Ukraina och Ryssland.
  • Dock 45 % exponering mot CIS, men Latinamerika och Asien/Afrika är över 35 % nu.
  • Deras fria kassaflöde var över 10-årsmedel. Aktien handlas för tillfället för 8 gånger fritt kassaflöde.
  • EV/EBIT är 10,1. De förväntas ha lägre EBIT under 2015, men trots det så förväntas vinsten öka p.g.a. färre engångskostnader. Detta innebär P/E 12,3. Ett av börsens billigaste bolag.
  • Ingen utdelning, utan de ska betala av skulder. Bra enligt mig då deras soliditet minskat kraftigt. Har fortfarande hög ROE på 26,6 %.
Så en stark tillväxt i EM förutom CIS och i övrigt ett lågt värderat företag som har tillfälliga problem. Som Riskminimeraren poängterade så hade Odin fonder skrivit i sin rapport att bolaget också tacklat dessa bra, förlagt en fabrik i Ryssland bl.a. för att undvika valutaeffekter. Den tidigare Rysslandskrisen 1998-99 hade de då också repat sig bra ifrån, så mycket talar för att de också kan gå starka ur denna kris. Utöver det så kommer de också efter krisen ha en allt större del utanför Ryssland, och de kan nog därefter fortsätta på sin tvåsiffriga försäljningstillväxt de haft de senaste 25 åren. Deras affärsmodell verkar gå hem i EM och det finns mycket potential för tillväxt där. Jag gillar också affärsidén, och tycker att de öppnar upp för extra inkomstkällor i platser där det annars kan vara svårt att få jobb. Utöver det så är det en konjunktursäker bransch, de klarade 2008-2009 bra, och förhoppningsvis klarar de den kommande lågkonjunkturen bra den med. Marknaden verkar också ligga på lur, vid delårsrapporten i höstas så gick kursen upp med 20 % för att sedan falla tillbaka igen. Dessutom så har de likt H&M en ägarfamilj bakom sig som äger en större del av företaget samt sitter i styrelsen. Förhoppningsvis så pushar de företaget att gå rätt väg. Det ska bli intressant att följa utvecklingen framöver.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *