Månadens deep value case: Rederi AB Transatlantic

Denna månad har jag analyserat Rederi AB Transatlantic, ett bolag som inte ser så fint ut på ytan i dagsläget. De har några år av större förluster bakom sig som de nu har vänt till vinst.

Bolaget håller på med dels frakt, vilket kallas Rederi Transatlantic, och dels skepp för isbrytning och hjälp vid oljeborrningar, som kallas Viking Supply Ship. Dessa har haft ett antal uppdrag i Arktis nu efter ett större intresse där. Däremot så drabbas de av både oljekrisen och Rysslandskrisen, vilket kan vara negativt för dem detta år.

Det har skett en stor omorganisation i företaget. De ska döpa om sig till Viking Supply Ship och kommer troligen göra sig av med Rederi AB Transatlantic. Viking Supply Ship har gått ganska bra förra året, och resultatet drogs ner av förluster i Rederi Transatlantic. Det verkar som att hela sektorn har haft det tufft de senaste åren och det har skett flera besparingar i sektorn.

Förra året så ökade den norska riskkapitalist som har majoritetsandel i företaget till 70 % av aktierna. Jag ser det som tecken för dels en slags aktivistisk handling och det verkar som att deras engagemang har vänt på företaget. Gör de sig dessutom av med Rederi Transatlantic så kommer ett ganska bra företag visas, något som de låtit döpa om sig till: Viking Supply Ship.

Kollar vi på siffrorna så har vi följande:

Hela föraget:
15,2 % rörelsemarginal
6,7 % vinstmarginal

Viking Supply Ship:
31,6 % rörelsemarginal
18 % vinstmarginal

Aktiepris: 4,4 kr
Vinst: 1,21 kr, P/E 3,6
Omsättning: 19,36 kr, P/S 0,23
Eget kapital: 12,39 kr, P/B 0,35
Fritt kassaflöde: 1,81 kr (P/FCF 2,43)
EV/EBIT: 6,2
Soliditet 39 %.
Ganska hög leverage.

När jag analyserade företaget så låg aktien runt 4,4-4,5 kr. Idag ligger den på 4,7-4,8 kr. Viking supply ship visar en vinstmarginal på hela 18 %, vilket leder till ett P/E-tal på 3,6. Jämfört med eget kapital, omsättning och fritt kassaflöde är bolaget riktigt billigt. Däremot så har de visat på volatila vinster, vilket har gör att en låg värdering kan vara motiverad.

Priset på aktien är fortfarande ganska låg, trots bättre vinster. Priset gick upp under förra året men har sjunkit igen, troligen på grund av oljan. Däremot så har de inte värderats så mycket lägre än dagens läge under sina tidigare 3 år av förluster, så därför ser jag nedsidan begränsad.

Så avslutningsvis så kan jag säga att jag tagit en position. Tror att det finns en stor uppsida och en liten nedsida i dagens värdering. Däremot så är detta verkligen inte något kvalitetsbolag och det är mest ett test och troligtvis en otroligt bra lärdom. Jag ser det som ett så kallat corporate reconstructing case och det ska bli riktigt intressant att se vad som händer framöver. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *