Teknisk analys – uppföljning

Jag fick kommentarer på mitt förra inlägg om teknisk analys om att det inte kommer öka avkastningen samt att det är bättre att månadsspara. Detta väckte en tanke, i alla fall om månadssparande. Min aktiva depå är så pass liten så att de mesta kommer att sättas in kommande månader. Det gör att jag troligtvis inte kommer göra ett enda aktieköp i en aktie, utan att spara regelbundet i de aktier jag har. Därför testade jag att ”spara” i en hypotetisk aktie. Denna aktie har jag identifierat som att den har en 50 %-ig uppsida. Det tar ca 1,5 år för den att komma dit, men aktien ligger i en fallande trend och går ner med -35 % innan den vänder, se graf (låtsas att det är MAx).

Så det jag skrev i tidigare inlägg så bör man köpa aktien först i juli 2015. Då har vi sett att den nedåtgående trenden har vänt och det blev stämde också.

Nu tittar vi på två scenarier. Ena scenariot är att vi sätter in 5000 kr i aktien den första månaden och sedan 1000 kr per månad i ett år framåt. Här så sätts det in antingen direkt när man identifiera denna fina aktie, eller då man väntat ett halvår för att få sin tekniska signal. Vi ser i grafen nedan att den som redan började spara när man identifierade aktien fick en högre avkastning, trots att aktien föll med -35 % första halvåret och den stora insättningen skedde -25 % billigare.

Köp 5000 kr första månaden, sedan 1000 kr per månad 11 m framöver

I det andra scenariot så ökar vi på den första insättningen. Här så görs en insättning på 10 000 kr första gången, sedan 1000 kr i elva månader framöver. Då får vi utvecklingen i grafen nedan. Det går på ett ut och det extra arbetet med TA gav inget mervärde.

Köp 10 000 kr första månaden, sen 1000 kr per månad 11 m framöver

Så vad säger detta mig? Vill man fördela sina inköp så är långsiktig trendföljning eller TA inget vidare att gå på. Själv kommer jag att fördela mina inköp det kommande året, vilket gör att det inte är någon större idé att följa. Däremot kommer jag att ha min loggbok som ska se om det hade varit ”värt” att vänta med att köpa efter TA. Det fungerar inte varje gång, men snittet kan bli bättre. Och återigen, detta är bara för att testa, fungerar det inte så är det bara att skrota.  Jag vet att många värdeinvesterare är allergiska mot TA, men jag har inte sett några vettiga argument mot det så därför vill jag testa det själv. Jag ska testa om det går att få en förbättring på kort sikt, mer om det i nästa inlägg om TA. 

2 reaktioner på ”Teknisk analys – uppföljning”

  1. Jo, jag tänkte på det, men tror inte att det är så jag kommer att agera. Däremot om man ska använda TA så är det på det sättet man bör agera. Ville mest visa att genom att sprida ut köpen under en dipp så får man ändå ganska bra avkastning. Dessutom så är detta också baserat på att TA fungerar perfekt, om det inte gör det så är det också något som kan förstöra för en. Det ska bli intressant och se vad mina observationer ger.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.