Teknisk analys och värdeinvestering (del 1)

När jag började köpa aktier så läste jag först på om Graham’s regler för den defensiva investeraren och hur man kan bygga upp en stabil portfölj. Därefter började jag komma in på kvantitativ värdeinvestering (magic formula) och sedan på trendföljning och teknisk analys. Det hela resulterade i att jag testade att ”följa trenden” på magic formula aktier. Det gick sådär och jag insåg att jag var alldeles för aktiv. Sedan dess har jag läst mer om kvantitativ värdeinvestering och vanlig värdeinvestering och lagt den tekniska analysen åt sidan.

Två saker lärde jag mig ändå, det är att det lönar sig över tid att köpa billiga aktier samt att aktier tenderar att fortsätta gå upp om de redan håller på. Det är vad jag tillämpar i min kvantitativa portfölj där jag köper de aktier som gått upp mest de senaste 6 månaderna bland de billigaste aktierna. Det är också liknande princip som bloggaren Kavastu går på, köp billiga aktier i uppåtgående trend. Själv vill jag tillämpa en lite mer friare strategi i min aktiva strategi, där jag ska försöka hitta aktier som är klart undervärderade i förhållande till sitt intrinsic value. Jag slutade använda teknisk analys då jag tyckte det blev för mycket spekulation och det var alldeles för lätt att sälja, vilket går emot min tanke att äga aktien i något år (tills den blir fullvärderad). Men nu har jag tänkt att det bör gå att använda endast då man köper aktien, för att hitta rätt tillfälle.

För att hitta dessa riktigt undervärderade aktier så känns inte som att man ska leta bland de mest populära, i.e. de som gått upp mest de senaste månaderna. Däremot tror jag att man kan hitta bra köp när aktier vänt, när de bryter sin nedåtgående trend. Två exempel som jag identifierade som lågt värderade i november är Byggmax och Proffice. Dessa tyckte jag var lågt värderade och deras trend hade vänt och de höll på att uppvärderas. Nedan så har jag en plot på Byggmax där jag tycker att man klart ser den vändande trenden i början av november. Köpte man in sig då vid 46 (vilket jag turligt nog gjorde) och väntade tills idag så är avkastningen 28 %. Man går på principen att sälja efter toppen och köpa efter botten. Nu är frågan i när den känns köpvärd, det kanske den redan gjorde i juni. Då kanske man köpte den för att sedan se ett stort fall. Det är något som är svårt att värja sig emot, och jag är tveksam om jag kommer sälja på grund av något sådant. Men om man däremot identifierade Byggmax som en köpkandidat under juli-augusti så tycker jag att det är bättre att vänta tills trenden har vänt för att sedan ta en position i november. En enkel MA50 analys visar ganska enkelt på när det sker.

En annan aktie som jag också identifierade som billig och som jag köpte via Magic formula i november var Lucara Diamond. Detta bolag är nu ännu billigare vilket har gjort att avkastningen för novemberköpet är -22,5 %. Nu gjorde jag det dumdristiga att köpa aktien igen då jag valde att ignorera teknisk analys, mest för att jag ser en så stor upp-potential. Sedan mitt senaste köp på 13,1 så har aktien gått ner -8,4 %, vilket inte är så roligt. I denna aktie, liksom Byggmax, kommer det nog löna sig att vänta ut att trenden bryts. Själv så har jag gillat aktien så mycket så jag trots en fallande trend köpt denna.

På grund av detta så ska jag helt enkelt göra så att jag ska skapa en bevakningslista över de aktier jag vill köpa. Jag köper dessa om de har brutit en nedåtgående trend om de inte ligger i uppåtgående trend för tillfället. När jag identifierat att jag vill köpa aktien och aktien är i nedåtgående trend så ska jag lägga in den aktuella kursen för att jämföra med när jag väl köper aktien. Sedan ska jag utvärdera om det är ett effektivt system eller om det behöver revideras. Utöver detta så ska jag också göra detsamma med mina nuvarande innehav. När jag identifierar att en aktie är i nedåtgående trend så ska jag kolla skriva upp aktiekursen och sedan jämföra med om den senare kan köpas tillbaka billigare. Just nu är det endast Lucara Diamond som är i nedåtstigande trend där köpet gjordes på 13,1 kr i min aktiva portfölj.

I mitt nästa inlägg om teknisk analys och värdeinvestering så kommer jag att undersöka hur teknisk analys fungerar med att hitta köplägen på kort sikt (alltså när man ska köpa för månadsinsättningen).

5 reaktioner på ”Teknisk analys och värdeinvestering (del 1)”

 1. @Fysikern

  Det du behöver kunna om teknisk analys är att det är varken teknik, än mindre analys.
  Vad är det för fel på ett månadssparande i en bred indexfond? Räcker inte det?

  Det blir ungefär som när stora delar av värdebloggarna begav sig iväg till Nordsjön. Många motiverade sin närvaro med att dom ville utvecklas som investerare. Vill man utvecklas föreslår jag en kurs i fransk matlagning.
  Med Vänlig Hälsning
  Lars

 2. Jag förstår inte heller varför man ska syssla med TA. Jag har inte sett en enda undersökning som visar att det fungerar. Att läsa av grafer kan vara kul att lära sin treåring, men som investeringsredskap är det mer tveksamt. Varför inte köpa på det som fungerar, dvs. fundamental analys och kvantitativt billiga bolag?

 3. Jag håller med att det finns mycket kritik mot TA. Jag slutade använda det ett tag eftersom jag såg att det blev för mycket trading av det hela. Däremot finns det forskning som visar på att aktiers momentum spelar roll i kort sikt och kollar man i helhet på börsen så går den i cykler. Jag är inte själv övertygad att det fungerar, men vill testa om det går att hitta bättre köplägen i de aktier jag vill placera i. Fungerar det inte så slutar jag att använda det. Därför kommer jag att föra loggbok de kommande året och se om det ger mervärde eller ej. Min grundläggande strategi är fortfarande fundamental analys och kvantitativt billiga bolag, detta är bara ett sätt att undersöka om det går att hitta bättre köplägen i dessa. Det jag oroar mig för är att det kan leda till att jag missar speciella event som gör att kursen hoppar upp 20 %, men vi får se vad som sker.

 4. I have already simulated all sorts of momentum and value strategies and the end results is that you will just burn your fingers. I will bet for 10k€ that within 10 years your momentum+quant strategies have lost to underlying indices.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *