Investeringsfilosofi och portföljer

Jag har läst en del böcker, flera som handlar om investeringsfilosofi och hur man bör gå till väga helt allmänt. Nu håller jag på att avsluta Joel Greenblatts ”You can be a stock market genius”, innan läste jag Guy Spiers ”The education of a value investor” och Tobias Carlisles ”Deep value”. Jag blev lite slagen över hur dessa i stor grad inte så mycket handlade om just hur man hittar billiga aktier, utan mer om övergripande investeringsfilosofi. Det har också fått mig att börja tänka på vad för investerare jag kommer att vara och vill bli.

Jag har nu på senaste tiden startat lite projekt efter projekt och känner att jag behöver en mer övergripande bild över hur jag vill att min totala portfölj ska se ut. I dagsläget så har jag fyra portföljer; min passiva, min kvantitativa, min aktiva och min deep value portfölj. Själv känner jag att det är för mycket i nuläget, mina pengar är ganska spridda och det känns inte som att jag kan satsa fullt ut. Jag gillade också Guy Spier synsätt att han har en portfölj vars track-record han bedöms på. Sedan nu när jag läser Joel Greenblatt så förespråkar han detsamma, och att man bör ha en begränsad portfölj dessutom.
Så för mig innebär det att jag kommer att vilja ha en aktiv portfölj, en portfölj där mina beslut kommer att vara avgörande. På så sätt kan jag fokusera min koncentration på denna portfölj. Jag gillar analogin med att portföljen är som en gård eller en åker, som man kan rå om för att sedan framöver leva av vad den avkastar. Genom att koncentrera sig på sin gård så kan man fokusera på att se till att den blir så bra som möjligt, istället för att springa runt och småfixa på en massa olika gårdar. Det blir lite som ett storskifte, där man gick från teg till åker för att det var mycket mer effektivt. Det innebär att jag kommer att slå ihop min deep value case-portfölj med min aktiva. Hittills så har jag ändå köpt in de aktier som jag haft i mitt deep value case i min aktiva, eftersom jag tyckt de varit så bra. Detta innebär inte att jag kommer att sluta med månadens deep value case, jag ser det fortfarande som något bra att månadsvis analysera ett företag, men det innebär inte att jag kommer att ta en position i företaget. 
Nu till mina passiva portföljer. Jag kommer fortfarande att ha det mesta i ett passivt innehav där jag själv inte gör några aktiva val förutom metod. Som jag skrivit i ett tidigare inlägg så har jag blivit övertygad att en kvantitativ strategi över tid slår index. Därför har jag valt att föra över mitt innehav löpande från min passiva portfölj (globalindexfond + sverigeindexfond) till min kvantitativa portfölj. Detta kommer att ske löpande under året och ungefär vid nästa årsskifte så kommer allt vara överfört. Det innebär att vid nästa årsskifte så kommer jag att ha kvar min aktiva portfölj och min kvantitativa portfölj. Den aktiva är helt och hållet aktiv, den kvantitativa är helt passiv (förutom att jag väljer kvantitativ strategi).
Nu till fördelningen mellan de två portföljerna. Efter månadsskiftet så kommer jag att ha ca 20 % av mitt aktieinnehav i min aktiva portfölj, resten i mina passiva portföljer. Under året kommer jag att anpassa insättningarna så att vid årsskiftet så är fördelningen ca 1/3-del i aktiva portföljen och 2/3-delar i den kvantitativa portföljen. Det känns som en lagom fördelning för tillfället, och senare längre fram om jag känner mig mer säker på min sak så kommer jag kanske gå över till fördelningen 50-50, vilket innebär att jag satsar hälften på mig själv och hälften på min kvantitativa strategi. Jag gillar en 50-50 satsning, vilket jag har till exempel tillämpat på min konjunkturstrategi då man inte kan vara riktigt säker att den alltid fungerar. Men vi får se om jag väljer att ha så stor andel under aktiv förvaltning, eftersom jag är lite skeptisk till om jag kan lyckas så mycket bättre än min kvantitativa strategi.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *