Innehav i aktiva portföljen: Byggmax

Byggmax köpte jag för första gången i slutet av november på grund av Magic Formula och har sedan dess haft den i portföljen. Den har stått emot mycket analys och jag är nöjd hittills med utvecklingen på +24 % sedan första köpet. Ännu mer betryggande är det när Carnegie Småbolag med Viktor Henriksson i spetsen köpte in Byggmax i februari.

Byggmax är ett bolag som säljer billigt byggmaterial och har en affärsmodell som påminner om många billiga bolag, bl.a. HM, där de helt enkelt satsar på att leverera stora volymer med en stadig marginal. De växer med ca 10 % per år och expanderar just nu i både Sverige och övriga norden. De satsar nu på ett nytt butikskoncept som de kallar Byggmax 2.0 som de löpande konverterar sina butiker till.

Deras nuvarande värdering är P/E 16, P/S 1, P/B 3,3 och EV/EBIT 13,2. De har en soliditet på 50 % och de har en ganska hög avkastning på investerat kapital på 20 % likt flera företag med liknande affärsmodeller. Deras rörelsemarginal ligger runt 8 % och vinstmarginalen har legat ganska konstant runt 6 % de senaste åren. Utöver det så har de en direktavkastning på 4,5 %.

Mitt intryck är att företaget är ett stabilt växande företag som är ett passande defensivt innehav om det kommer att blåsa på aktiemarknaderna framöver. Nu är byggvaror något som kan ta stryk i en dålig konjunktur men jag tror att billiga byggvaror likt billiga kläder kan vinna mark i sådana fall. Däremot är ett orosmoment om vi skulle få en fastighetsbubbla, vilket skulle drabba all slags bygghandel. Men med tanke på behovet av bostäder så kan det fortfarande vara lukrativt flera år framåt.

Själv är jag av åsikten att man får ett bra stabilt företag som är relativt billigt och som har potential framöver. Bolaget är fortfarande bland de billigare på mid och large cap och jag känner att det inte är för dyrt än. Dessutom så stämmer bolaget bra överens med Grahams kriterier och det var så jag hittade det för första gången. Så det är ett riktigt fair company for a wonderful price (nu är wonderful relativt mot börsen eftersom den är ganska dyr). Om inte annat fås en hög direktavkastning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *