Innehav i aktiva portföljen – fair companies at wonderful prices (del 1)

Jag har den senaste månaden försökt finjustera min aktiva portfölj efter att ha läst en del böcker om investeringar och så och tänkte i en serie inlägg gå igenom vilka aktier jag har i min aktiva portfölj och hur jag tänkt med mina köp. Kommentarer tas gärna emot, jag är endast i början av min aktiva investerarkarriär.

Jag har valt att begränsa mig till 10 innehav, men kommer nog att variera mellan 10-15 innehav beroende på vad jag känner mig bekväm med. Det känns som en lagom diversifiering att ligga runt det antalet innehav. Under 10 blir det lätt att det är väldigt beroende på specifika innehav och över 15 så blir det svårt att hålla koll på dem. När jag gör mina val så går jag på de regler och lärdomar som finns under fliken ”Aktiv strategi”.

Primärt letar jag bland de 20-30 % lägst värderade företagen baserat på P/E och EBIT/EV som inte är fastighet och finansföretag. Det är mest för att jag vet att denna del av marknaden går bäst historiskt sett (se under konjunkturstrategi där jag använt Fama-French data för lägst 30 % av marknaden baserat på P/E) och att det känns skönt att sitta på en portfölj med billiga företag. Jag räknade ut vad min portfölj har i totala nyckeltal och fick att jag har P/E 12,83, P/S 1,37, P/B 2,5 och EV/EBIT 8,05. Det känns bra med tanke på att börsen har ett P/E-tal på mellan 18-20. Dessutom är det inte direkt några dåliga företag jag äger, utan bra företag som tjänar bra med pengar.

De första två jag tänkt gå igenom är två innehav jag köpt in på grund av månadens deep value case. Dessa har jag redan analyserat i och med månadens deep value case:

Februari 2015: MQ Holding
Mars 2015: Lucara Diamond

Jag har tänkt skriva lite kortfattat om dem här om varför jag gillar dem och varför dessa platsar i min aktiva portfölj.

MQ säljer kläder till vad jag skulle kalla mellanprissegmentet. De har till viss del märkeskläder, men också egna kläder som tillhör mer till mellanprissegmentet. Det har hänt ganska mycket inom klädhandelsbranschen senaste åren där KappAhl, RNB och MQ har alla haft lönsamhetsproblem och där det ser ut som att MQ har gått ut som vinnare. RNB är här största konkurrenten på liknande mellanprissegment med bl.a. JC och Brothers på herrsidan. Däremot så konkurrerar de också med starka dyrare klädmärken och kedjor samt HM vilka är tuffa konkurrenter. Men jämfört med de börsvärderade klädmärkena så är MQ mest attraktivt värderat och jag tror att de har bra uppvärderingspotential.

MQ har en direktavkastning på 3,5 %, de har P/E 13,7, P/S 0,9 och P/B 1,4. EV/EBIT ration är 11,7 och de har en soliditet på 62 %. De hade det kämpigt för något år sedan då rörelsemarginalen pressades, men sedan VD-byte och besparingsåtgärder har de återigen kommit upp till bra marginaler på ca 9 %. Vi får se om de kan öka marginalen ytterligare och om de kan expandera. I nuläget känns det som ett defensivt val i en högt värderad börs.

Mitt andra deep value case var Lucara Diamond. De har värderats ner ganska mycket på senare tid efter de har avyttrat en gruva. Själv ser jag det som att ledningen visar kompetens då de inte satsar på projekt som inte visar tillräcklig lönsamhet. Min förhoppning är att detta är ett corporate event som gör att företaget värderats ned långt under intrinsic value. Diamantpriset är någorlunda stabilt och deras prognos är att ha liknande produktion i flera år framåt utan större investeringar. Med liknande kassaflöde som idag så ger det ett P/E-tal på runt 7 kommande år. Därför känns nedsidan riktigt begränsad och med två prospekteringslicenser så tror jag de kan visa riktigt potential.

Lucara Diamond har en direktavkastning på 5,4 %, P/E på 11,8, P/S på 2,1 och P/B på 2,4. Deras rörelsemarginal är 45 % och deras soliditet är 72 %. Kollar man balansräkningen så har de en kassa på 835 miljoner kronor eller 2,2 kr per aktie som kostar 12,3 kr. Det är stora belopp för antingen utdelning eller investeringar framöver. Detta är ett mer långsiktigt innehav och jag tror inte att det kommer gå bra i snar framtid, men det kommer troligtvis att gå bättre om ett år då marknaden inser att aktien handlas till P/E 7.

I kommande inlägg så kommer jag skriva om mina andra innehåll, så håll tillgodo.

1 reaktion på ”Innehav i aktiva portföljen – fair companies at wonderful prices (del 1)”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.