Övertygad av kvantitativ värdeinvestering – nytt rullande schema

Jag börjar bli mer och mer övertygad över kvantitativ värdeinvestering. Jag har nu investerat efter det i tre månader, läst enormt mycket och dessutom beställt fyra böcker om detta som kommer i veckan. Den bok som jag ser mest fram emot är Carlisles Deep Value. Jag har blivit övertygad att man kan utnyttja marknadsanomaliteter och köpa undervärderade företag som ska justera sig efter något som kallas ’mean reversion’. Eugene Fama fick till och med nobelpriset för denna tes. Ska man hålla på med stock-picking så är marknaden effektiv, men om man inte ska göra det så är den inte det. Det jag går på är helt enkelt att köpa mest vinst för pengarna (EBIT/EV) eller mest kapital för pengarna (P/B). Det är vinsten som driver marknaden och det är något man kan utnyttja. Vi människor är alldeles för emotionella varelser för att väga in alla faktorer och prissätta en aktie effektivt, och det just detta dessa strategier nyttjar.

På grund av deras effektivitet, i både bear och bull market (se tidigare inlägg), så känns det som att så stor exponering och så lång exponering som möjligt är det bästa. Många av strategierna har visat sig ge över 20 % per år i avkastning. Det innebär att varje 10 000 kr insatta nu ger 380 000 kr om 20 år. Nu kan många kritisera och säga att denna avkastning inte kommer att ske framöver. Jag tror att ju mer detta blir känt desto lägre avkastning, däremot har dessa metoder varit kända länge i dagsläget och visat sig fortsatt vara effektiva. Varför? Jo, dels fungerar de inte varje år. Investerare är för otåliga, investerare i bra fonder på sikt har ofta gjort mycket sämre affärer eftersom de sålt och köpt i fonden i fel tillfällen pga dålig avkastning det året. Allt mer aktiehandel sker via förvaltare, dessa har svårt att motivera att en formel är rätta vägen att gå. Dessutom kan de ha så mycket kapital så att de kan inte investera efter formeln. Oftast måste man ner på mid cap och mindre för att få de stora vinsterna. I Sverige utgör large cap bolagen 93 % av market cap enligt ny data från 40procent20år, något som klart begränsar de stora aktörerna.

Småspararna har därmed en fördel med att kunna använda formelinvestering eller kvantitativ värdeinvestering. Däremot så är många skeptiska till sådan investering, tror mer på sig själva eller vill gärna köpa aktier själva. Jag var riktigt skeptisk till en början, men insåg att detta är den bästa strategin. Själv lever jag med formler dagligen, så för mig var det inte svårt att smälta. Dessutom älskar jag ekonomiska modeller, min investerarkarriär kommer i första hand från mitt stora intresse i makroekonomi. Detta har gjort att jag allt mer blivit övertygad och jag nu kommer lita mer på denna metod.

Nu till huvudpunkten med detta inlägg, min strategi. Jag kommer att vara så investerad så det bara går nu i början i min strategi. Jag kommer att ha ett rullande schema där jag köper och säljer aktier på ett års sikt varje månad. På så sätt blir detta min lilla egna rullande inkomstmaskin. Nu i januari så köpte jag aktier för 10 000 kr efter strategin. Detta kommer jag att göra framöver, främst via månadssparande, sen via att ta från mitt räntekonto och sist föra över pengarna från mina indexfonder till detta konto. Tanken är att insättningarna ska ha blivit runt 10 000 kr per månad enligt min nya strategi tills nästa årsskifte inkluderat passiva och aktiva investeringar. Jag har också valt att minska lite för min buffert och räntesparande i dagsläget då jag har trygg anställning vid universitetet i några år till samt inte har så stora oregelbundna utgifter. Detta buffertspar ska täcka resor, hemmafix och liknande vilket den gör med marginal i dagsläget.

I nedanstående graf så visar jag innebörden att sätta in pengar tidigt i en aktieportfölj om man lyckas få bra avkastning framöver. Här sätts 2500 kr per månad in i depån under hela tiden, 5 000 kr per månad under halva tiden och 10 000 kr per månad under en fjärdedel av tiden. Totalt har lika mycket pengar satts in och det fås 20 % avkastning per år.

Vi ser tydligt att mycket pengar tidigt ger betydligt högre avkastning. Dessutom är det nu tidigt då man fortfarande kan ha en levnadsnivå som student då man kan göra så stora insättningar. Nu är 20 % per år ganska optimistiskt, men oavsett avkastning så gör tidiga insättningar störst verkan. Därmed så kommer jag att försöka sätta in så mycket som möjligt nu när jag har råd, tid och är i början av min karriär. Sen så kanske man kan leva på kapitalet, men vi får se. 5 % avkastning på 3,6 miljoner ger 15 000 kr per månad.

9 reaktioner på ”Övertygad av kvantitativ värdeinvestering – nytt rullande schema”

 1. Bra inlägg och väldigt intressant, kommer att följa hur det går med intresse. Det har visat sig att köpa billiga bra bolag ger högre avkastning än att köpa dyra tillväxtbolag, läste det i Intelligent investor eller Lowell Millers bok tror jag.

  Jag lär mig fortfarande och har olika typer av bolag i min portfölj för att se vad som funkar bra i olika tider. Har billiga aktier som AQ, Bulten, Catella och NGS. Sen enormt kvalitativa men lite dyrare bolag med en fantastisk story som H&M och Betsson. Också defensiva superstarka stora utdelningsbolag med decennier bakom sig av utdelningshöjningar varje år i rad som Coca Cola, JNJ och Wells Fargo. Alla lönsamma och inte superdyra, ju mer pengar bolag tjänar desto mer avkastning blir det till aktieägaren helt enkelt.

  Du har en bra poäng i att ju bättre det går tidigare, desto större blir snöbollseffekten på sikt. Jag har så att säga lånat av mig själv de senaste åren för att jag inte behöver pengarna just nu men nu bygger jag upp ett konto för bostadsinvestering också.

  Vänliga hälsningar

 2. Ja, det finns många andra författare som har skrivit om fördelarna om billiga bolag. Dessutom utan att ens kolla på bolaget. Carlisle som skrivit Deep value rekommenderar detta. Bara att köpa de 10 % av aktier med lägst P/E-tal har gett dubbla avkastningen jämfört med index sedan 50-talet: http://greenbackd.com/2014/05/26/price-to-earnings-ratio-backtest-1951-to-2013/

  Jag håller med dig om att det känns bra att äga bra kvalitativa bolag och det är en bra strategi. Själv har jag blivit mer övertygad att endast köpa billiga bolag och sälja efter ett kort tag. Kvalité är bra, men oftast är det inprisat i kursen. T.ex. H&M handlas till P/E 28 medan MQ handlas till P/E 13. Även om H&M är ett riktigt bra bolag så tror jag ändå att MQ kan ge mycket bättre avkastning än H&M det närmaste året. Men för att använda denna strategi så krävs det att man satsar på många bolag och inte håller i dem för länge. Din taktik är mycket bättre för långsiktiga investeringar, men det är svårt att få samma avkastning med den strategin.

  Funderar faktiskt själv att starta en portfölj liknande din. Det känns skoj att likt ett investmentbolag ha långsiktiga genomtänkta innehav. Men först ska jag satsa på lite mer deep value och se hur det går. Ska bli intressant att se hur det går för dina innehav.

  Angående bostadsspar så har jag helt enkelt valt att baka in mitt i aktiesparandet. Sedan säljer jag när läget är bra och en bostadsinvestering känns vettig. I mitt fall skulle en sådan först ske tidigast om 4-5 år, så hoppas på att avkastningen är bättre i aktieportföljen än på sparkontot.

  Vänligen

 3. Haha, yeah. I think I have a tendency to favor quantative value as I'm a physicist. But everyone have their own take on investing, and this fits me.

  I've looked at a lot of different strategies and the one I've got most convinced of is earnings yield (EBIT/EV) and momentum. So it means that I screen the 20 % of the stocks with the highest earnings yield, then the 20 % of those with the highest price increase the last 6 months. It have been shown to outperform the market with a large margin.

  Low P/B stocks is also a good way to go. Although when looking at these companies you kind of get a bit scared. These are usually companies in a lot of trouble, barely making any money etc. Much better is to look at the companies making a lot of profit and that the market likes (my strategy). Almost all of those companies I would like to invest in, and have not so much of a problem doing. But in a recession low P/B and net-nets is performing great, so then I might invest in those companies.

 4. Tackar för en fortsatt intressant blogg. Hoppas du vågar fullfölja din strategi oavsett hur börsen går och vilka råd du får.
  Själv var jag nästan 40 när jag började så du är ute i god tid.
  Jag tycker det är svårare att våga när man har mer pengar, dvs mer att förlora.
  Det som fungerat bäst för mig är bra bolag som börsen inte gillat för tillfället. T.ex klev jag in i oljeindustrin för 2 veckor sedan. Nu 20% upp, men lär svänga mycket framöver.
  /Magnuq

 5. Ja det är roligt att få ta del av någonting lönsamt och bra.

  Jag tror dock mer på H&M än MQ. MQ är små och säljer lite dyra kläder vad jag vet.

  H&M har nära dubbelt så hög rörelse + vinstmarginal och har stabilt avkast nära 40% på eget kapital per år i snitt över de senaste tio åren mot MQ's knappt 10% RoE. Men vem vet.

  Vänliga hälsningar

 6. Ja, verkligen. Jag tror också mer på H&M på sikt. Men i dagsläget är MQ billiga och då köper jag det. Notera att jag nästan endast går på billighet, och vet att historiskt sett slår billiga företag börsen i snitt. Men Buffett gick på att köpa bra företag som H&M, och slog börsen med lika mycket som kvantitativa strategierna. Min förhoppning är att kombinera dessa, vi får se vad som sker framöver.

 7. Tack för din kommentar. Ja, jag hoppas att jag inte fegar ur. Ska försöka konstruera så hårda regler som möjligt så att det inte sker. Vet ju att det alltid vänder förr eller senare.

  Intressant. Har själv funderat på det. Många handlas under P/B 1, vilket är intressant. Vilka har du köpt? Kollat själv på Enquest, Tethys Oil, BlackPearl och Shelton Petroleum. Alla låga P/B och relativt höga F-score.

 8. Jag köpte FOE efter inspiration från bloggosfären. Finns på Oslo-börsen så jag hoppas på en positiv valutaeffekt också. Det har redan varit en skumpig resa men ligger ca +10% nu.
  Enquest hade varit ett svenskt alternativ.
  Jag tror att marknaden generellt överreagerar så att det länar sig att köpa när något fallit mycket. Plockade upp Swedbank under finanskrisen men gick tyvärr ur redan när jag låg +100%, vill inte räkna på hur mycket till de gick upp.
  Sedan gör jag förstås dåliga val också. Just nu är Pricer mitt sorgebarn som jag inväntar lite ökning för att kunna kliva ur med äran i behåll. /Magnuq

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *