Funderingar över aktiv portfölj

Tidigare i veckan skrev jag att jag börjat bli allt mer övertygad över att investera med kvantitativ värdeinvestering. Detta gör att jag satsar mest på min kvantitativa portfölj efter gällande strategier. Däremot så har jag velat ha en aktiv portfölj på sidan av, där jag kan göra egna val, egna analyser och så vidare. I dagsläget så valde jag att denna ska endast vara deep value innehav där reglerna är liknande som i min kvantitativa portfölj. Däremot har detta känts lite för avgränsande, och jag vill gärna kunna investera enligt andra principer i denna portfölj. Därför öppnar jag nu upp för att kunna genomföra vanlig värdeinvestering á Graham eller Buffett i samma portfölj. Portföljen blir då en blandning av det som Graham kallar den defensiva och företagssamma investeraren. Tanken är att jag med denna portfölj ska utveckla mig som investerare, prova på nya idéer, se vad som passar mig och köpa samt sälja efter olika principer. Det var faktiskt min ursprungliga tanke, men jag skiftade i humöret och insåg vikten av kvantitativa värdestrategier vilket gjorde att jag främst satsade på dessa. I denna portfölj har jag också friheten att placera efter konjunkturstrategin och momentum på börsen. De flesta innehaven ska ägas på medellång till lång sikt (minst ett halvår) då jag främst inte vill spekulera utan göra värdeinvesteringar.

Det första köpet jag gjorde är gjort efter ett antal screeners. Jag köpte MQ Holding förra veckan, där de flesta parametrar stod rätt. P/E är endast 12,3, EY är 9,7 % och P/B är 1,2. Så nästan allt skriker billigt. Däremot skedde en utdelning förra veckan, vilket gjorde att aktien nu har tappat med -7 % sedan köp. Jag tror däremot på återhämtning, bolaget är riktigt lågt värderat och om inte resultatet vänder så kommer det nog gå bra på sikt.

I övrigt så har jag också funderat på vilka marknadssegment jag vill satsa på. Det finns många billiga bra företag på first north och small cap, men jag väljer nog satsa främst på mid och large cap. Sedan kommer jag främst satsa på företag som jag förstår och som är billiga. Det innebär att finans och läkemedelsbolag räknas bort i dagsläget. Har blivit väldigt skeptiskt till prognoser också. Enda man kan kolla på med säkerhet är i backspegeln, och det är det jag ska satsa på. Jag kommer ta det lite varligt nu då börsen är högt värderad, men det verkar finnas ett antal billiga bolag att finna där ute. Det ska bli skoj att leta runt.

2 reaktioner på ”Funderingar över aktiv portfölj”

  1. Hej!

    Jag har läst din blogg ett tag nu och tycker att det är mycket intressant. Något som jag läser ofta är att man ska välja en strategi och sedan hålla fast vid den. Jag får intrycket av att du ändrar dig ofta och gör om i dina strategier. Hur ser du på det?

  2. Hej!

    Haha, bra kommentar. Jo, jag har haft svårt att hålla vid en strategi på sistone. Främst på grund av att jag läst mycket och insett att vissa fungerar bättre. Notera att det är små belopp jag ändrar i mina strategiändringar. I stort sett så skiljer min nuvarande strategi inte så mycket från vad jag började med i november. Jag köper fortfarande aktier efter Magic formula och efter trendföljning, men på ett annat och förbättrat sätt där jag tagit bort ROIC komponenten och bytt ut trendföljning mot momentum.

    Men jag håller med dig. Jag vill inte ändra strategier för mycket och anledningen till att det blir mycket nu till en början är för att jag försöker hitta mina strategier och vad jag ska gå efter. Då jag tror att det går att hela tiden förbättra sig så har jag skapat ett slags dynamiskt system. Dels har jag en kvantitativ portfölj där jag köper efter en 'formel', denna formel kan komma att utveckla sig, men köpen jag gjort ska fortfarande behållas. Min senaste ändring med min aktiva portfölj är att jag ska ha friheten att testa strategier. Jag ska behålla aktierna på medellång sikt, men jag ska ha möjligheten att göra aktiva val. Notera att denna portfölj är 10-20 % av mitt totala innehav. Så jag följer Grahams råd med att endast spekulera med en liten bit av innehavet.

    Tack återigen för kommentaren. Ska nog skriva ett inlägg om detta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *