Humörsvängningar, långsiktighet och helthetsbild

Jag fick en bra kommentar här på bloggen om att det viktiga med en strategi är att vara långsiktig. Jag håller verkligen med om detta och förstår att jag har gjort många tvära kast de senaste månaderna. Jag började läsa på om Graham investering, sedan om Magic formula, sedan om teknisk analys och så vidare. Detta har jag sedan testat och sett om det fungerat. Något jag vill poängtera ut är att denna del av portföljen som jag handlat med har varit ca 10 – 20 % av det totala innehavet. Resten har fortsätt varit investerat i indexfonder. Min stora förändring jag gjort på sistone är följande:

 • Satsat på kvantitativ värdeinvestering där inköp görs efter en viss ’formel’. I dagsläget så är den bästa jag kommit fram till EBIT/EV med momentum. Denna ersatta min gamla Magic Formula med trendföljning-portfölj. Skillnaden är inte stor, men jag begränsar mig så att jag får inte göra någon ändring under det år som jag köpt aktierna. Alltså alla aktier hålls i ett år, därefter köps nya aktier efter formeln igen. Mitt mål detta år är att komma fram till den bästa formeln, en formel jag kommer att hålla fast i framöver. Min nuvarande formel EBIT/EV + momentum har historiskt ett bra track record och svårt att slå. Det som kanske skulle ske är att aktierna köps efter en kombinerad formel för att utnyttja olika lägen på marknadscykeln. Detta ska utgöra basen och majoriteten av min portfölj tillsammans med mina indexfonder.
 • Att på sidan ha en aktiv portfölj där jag får köpa efter min nuvarande erfarenhet och investeringar. Här har jag innehav på obestämd tid. Det kan bli att jag köper in net-nets eller deep value case som hålls ett år. Det kan bli att jag köper billiga aktier som jag tror på. Det kan bli att jag köper bra, kvalitativa bolag, likt många andra bloggare. Det kan vara så att jag skiftar ner aktieinnehavet på grund av konjunkturen. Här ska jag ha mer frihet, och se om det går att slå index med detta. Det är också ett bra sätt att testa mina humörsvängningar, mina begränsningar samt reflektera över dessa. Här går jag på Grahams råd att endast ta en liten del av portföljen för att använda i spekulativt syfte. 
Totalt sett så är mitt aktieinnehav fördelat på 65 % indexfonder, 21 % kvantitativ värdeportfölj och 14 % aktiv portfölj. Se min graf nedan hur det utvecklats under året. Mitt mål är att jag under året ska skifta så att jag har ca 80-90 % kvantitativ värdeportfölj där investeringarna sker helt passivt efter en formel och resten 10-20 % under min aktiva förvaltning. Jag ser på min formelinvestering som lika passiv som en indexfond. Det är väl beprövade metoder där inga aktiva val sker. Det betyder att jag inte gett upp min åsikt att passiva investeringar är det man främst ska satsa på, men jag har ändrat min passiva strategi. 
Fördelning av innehav
Notera återigen att det mesta jag skriver om här på bloggen kommer att vara ändringar i en liten del av portföljen. Det mesta sker efter mina grundläggande principer, passivt och långsiktigt. Jag delar med mig av mina erfarenheter här och jag hoppas att läsupplevelsen kommer att förbättras. Jag äger i stort sett samma företag idag som för två månader sen, så förändringarna som skett är inte stora. Jag kan och är övertygad om kvantitativ värdeinvestering, det är där jag baserar mina val. Jag kommer att skriva lite mer om mina tankar om min aktiva strategi i veckan och om min kvantitativa. Det kan låta som att jag gör stora förändringar, men jag kör på i liknande spår hela tiden. 

2 reaktioner på ”Humörsvängningar, långsiktighet och helthetsbild”

 1. Hej! Tack för en bra blogg. Är också nyfiken på en bra urvalsmetod för aktier att köpa med månadssparande likt du och behålla 1 år för att sedan byta ut. Annars tänker jag mig till en början att köra med 80 % indexfonder och resten aktier. Hur gör du urvalen? Använder du borsdata, google spreadsheet och google finance eller rent praktiskt hur bär du dit åt för att processen ska vara smidig och uppdatera när man försöker välja aktier?
  Tack för svar.
  MVH
  Johan

 2. Roligt att du tycker det.

  Jag använder för tillfället Quant-investing.com där man kan göra en screener och välja ut de 20 % av aktierna med lägst x och sedan 20 % av dessa aktier. Själv väljer jag ut de 30 % lägst värderade aktier med avsikt på EBIT/EV (typ som P/E), sedan de 30 % av dessa som har gått bäst de senaste 6 månaderna för att få fram deras momentum. Detta går också att göra med Börsdata, men är lite jobbigare. De ska ta fram en ny funktion där det går att lättare få fram företag på samma sätt, men tills dess så använder jag Quant-investing. Läs mer där om strategin.

  Bra val med indexfonder. Vet ej om det framstår fullt i inlägget, men jag har nu indexfonder som jag kommer sälja och föra över till min kvantitativa strategi. Detta kommer att ske under kommande 12 månader, så varje månad kommer jag sälja av indexfonder och sedan köpa nya aktier efter strategin, nästan automatiserat. På sidan har jag min aktiva portfölj på 10-20 % där jag själv kan leka runt. Tror det är en bra strategi och begränsar mina egna humörsvängningar och påverkan på innehavet i helhet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *