Långtidspaus av bloggande?

Jag läste i veckan ett bra inlägg av Irvings investeringar om börsfesten. Det är många nya bloggar som poppat upp som analyserar aktier och jag kan nog identifiera mig som en av dessa. För ett år sedan startade jag min blogg, då endast med intresse för indexfonder då jag var övertygad om effektiv marknadsteori. Anledningen till att jag startade min blogg och mitt sparande var att jag fick mitt första heltidsjobb efter studierna och kände ett behov att bygga upp ett sparande. För tre månader sedan så började jag bli intresserad av enskilda aktier, mest i form av ett kul hobbyprojekt, och har sedan dess bloggat om det. Däremot har jag insett att detta är den sämsta tid att börja blogga om aktier, då alla andra gör det… Vi är troligtvis i de sista åren av en bull market, vilket gör att det kommer att vända ner och detsamma med folks intressen. Därför har jag funderat på att det är bättre att sluta blogga om aktier i dagsläget, för att avvakta tills nästa bear market.

Nu är detta lite svårt, för det är nu det är skoj med aktier eftersom alla andra är intresserade. Jag kommer troligtvis inte sluta att blogga bara för att det inte passar in. Däremot kommer jag nog att hålla mig från att göra specifika aktieanalyser. Det intressanta är att jag har faktiskt varit i stort sett ointresserad av att skriva om specifika aktier, i år har jag endast gjort ett inlägg om MQ, något som det nästan tog emot att skriva om. Jag är relativt övertygad att marknaden är så pass effektiv så att den prisar in kvalité och tillväxt. Billiga aktier där den inte är inprisad så ser jag det i stort sett irrelevant att göra utförliga analyser, eftersom jag tror att oftast att mer analys och aktivitet kan ha motsatt effekt och göra en ännu mer tveksam. Just nu läser jag Carlisles Deep Value och där går han igenom fall efter fall att desto sämre ett bolag desto mer troligt att aktien kommer att gå bättre på grund av återgång till snittet (mean reversion). Med detta sagt så vill jag ändå säga att det kan komma något inlägg om en aktie för att poängtera något jag läst, men för mer genomgående aktieanalys hänvisar jag er gärna någon annanstans.

Det jag tror man kan förvänta sig i framtiden av denna blogg är mer om strategier, investeringsfilosofi och liknande frågor. Det ska bli intressant också att se hur jag själv och andra aktörer klarar av börseuforin och en efterföljande bear market. Jag har mina regler som jag följer och det är med en liten skräckblandad förtjusning som jag är ca 75 % investerad i aktier och sparar en stor summa varje månad i aktier. Det bästa är om det kommer ett 20 %-igt börsfall nu efter utdelningarna, liksom -98 och -06 för att känna av hur det känns. Men än så länge business as usual.

9 reaktioner på ”Långtidspaus av bloggande?”

 1. Vill återigen tacka för en grym blogg och hoppas att du inte lägger av! Tycker det är bra att fokus inte är på enskilda akter. Ser också det som relativt ointressant i sammanhanget då jag fokuserar mer på övergripande strategi och mycket indexfonder. När går du ur vid bearmarket? Själv funderar jag på att sälja när ema 50 korsar ma 200 nedåt. Dock är de långt dit och känns som att börsen kan falla rött mycket innan medelvärden hänger med…men jag ligger rätt mycket i räntor eftersom jag inte gått in i marknaden så tungt än tyvärr. Kommer dock köpa löpande oavsett marknad och sen gå in med en del sparat kapital efter en nedgång och när trenden blir positiv igen. Tänkte köpa 40 % global 30 avanza Zero och 30 % Spiltan investmentbolag. Sen funderar jag även på en framtida aktiestrategi med månadsspar likt du med momentum och pb eller liknande. Blev inspirerad av magic formula av grrenblatt. Men är osäker på att man har Tålamodet som krävs och därför ser jag det som en fördel med index. Vad tror du om denna strategi?

 2. Du skriver mycket intressanta inlägg om investering men jag tycker också att det är väldigt intressant att följa vad du och andra köper och varför. Eftersom det är vad man gör som räknas med =)

  Vänliga hälsningar

 3. Tack, och jag kommer nog inte hålla mig från att skriva heller!

  Jag går på konjunkturen då den har visat sig ge bäst avkastning, se under konjunkturstrategin. EMA50/MA200 har fungerat bra för att säkra sitt kapital, men har gjort det till bekostnad av avkastning. Däremot så kan felsignaler ge en svidande förlust, se senast här i oktober.

  I övrigt så känns det som att du har liknande tankegångar som mig. Har 70 % Global, 30 % avanza zero i min passiva portfölj som utgör min bas. Nu har jag tänkt gå över och ha mer i min kvantitativa portfölj, men båda dessa kommer i fortsättningen båda utgöra min bas. Har funderat länge på hur man ska göra och när man ska gå in i aktiemarknaden och kom fram till att jag går på min strategi och låter den avgöra. Jag kommer dessutom med mitt månadsspar fördela inköpen över ett antal år så endast med inköpen så kommer jag att köpa lika mkt aktier kommande två år som jag nu har i innehav. Därför valde jag att ha så stor aktieandel som möjligt. Däremot så måste man också vara riskmedveten och inse att hälften kan gå förlorat, eller kanske 20 % med EMA/MA strategin. Men med allt sparande i aktier så vill man helst börja när aktier är billiga, men frågan är hur villig kommer man vara då när alla skriker sälj? Det känns som du har vägt in det och går medelvägen, bra val.

  Ett tips om du vill starta en magic formula portfölj eller liknande är att göra det i liten skala. Det gjorde jag, läste på om det hela och sedan nu går över till lite större skala. På så sätt så känner man sig trygg med strategin, och det är det viktigaste.

 4. Tack för kommentaren! Jo, jag har nog tänkt redovisa köp. Tanken var mer att inte göra långa analyser likt andra, däremot att redovisa köp och göra små korta kommentarer kommer jag nog att göra. Håller med om att det är intressant att se vad som händer också. Det enda är att man då visar sina brister 😉

 5. Fortsätt och skriv! Din blogg är en av de intressantaste bloggarna!
  Mer om strategier, investeringsfilosofi och liknande frågor är verkligen intressant!
  En fråga: Hur jämför du EV/EBIT?
  Om kommentarer: Jag har problem med att publicera kommentarer i Safari – ville bara göra dig uppmärksam på det.

 6. Tack och roligt att höra. Det ska jag göra!

  Hur menar du? Tar fram datan? För att få fram datan använder jag Börsdata och Quant-investing.com. Tycker Börsdata passar bäst för svenska marknaden, men Quant-investing har bättre screeners. Båda kostar tyvärr, synd att det inte går att få tag på gratis.

  Jaha, konstigt. Inget jag har kontroll över. Kanske något Google har gjort avsiktligt i Blogger? (Konspirationsteori)

 7. Hej, jag tycker också det är intressanta inlägg du gör så fortsätt gärna 🙂
  En fråga när det gäller inköp och hur ofta/antal bolag per tillfälle. Ex om man vill köra på 12 bolag, vad är bäst, köpa ett per månad, behålla ett år och sedan kontinuerligt köpa/sälja ett bolag per månad. Eller köpa flera stötvis, eller alla samtidigt.

 8. Svårt att säga. Det beror på hur hur man vill lägga upp det. Själv har jag tankarna på att ha tre olika portföljer. En kvantitativ och två aktiva. I min kvantitativa så har jag tänkt köpa runt 5 per månad efter endast en formel. Min nuvarande aktiva har jag ca 10 aktier i som jag byter ut löpande, denna för att få utöva lite klåfingrighet och testa strategier. Sedan funderar jag på att skapa en till aktiv portfölj, en där jag köper ca 1-2 bolag per månad som du beskriver. Dessa behålls i ett år och sedan byts ut. Tanken här är att denna portfölj är mer en net-net portfölj. Det känns mer en modell vad Småbolag och undantag och Värdebyrån tillämpar. Det känns mer lämpligt för djupare analys, blir bra spridning på året och då kan man lägga tid på varje köp. Det är upp till en själv och känna efter vad som passar en bäst. Själv har jag svårt till att begränsa mig till ett köp per månad och hålla i ett år, därför flera strategier.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *