Hur många aktier bör det vara i portföljen?

Jag har läst flera olika rekommendationer över antalet aktier som man bör ha i portföljen. Graham föreslog att man skulle ha minst 20-30 bolag för att få en bra diversifiering och inte ta för stor risk. Greenblatt rekommenderade att ha ca 20-30 bolag också då man följer Magic formula. Däremot så om man skulle vara aktiv så rekommenderade han att man endast bör ha mellan 5-8 bolag, då det är bättre att ha få som man har full koll på. Dessutom rekommenderar han att köpa 5 bolag åt gången uppdelat under ett år, vilket är lite mer åt det håll jag kommer att spara. Nu när jag läser om Warren Buffetts tidiga år så hade också han endast ett fåtal bolag i portföljen, knappt ens fem.

Jag läste på bloggen Millenialinvest några bra inlägg om hur koncentrerad ens värdeportfölj bör vara (se länkar nedan). I ett inlägg så testade Patrick att köpa 1-100 aktier varje månad som sedan byttes ut efter ett år. Det är samma strategi som jag har. Han kom fram till att det optimala antalet aktier med avseende på avkastning var 5 aktier per inköp. Risken var något högre, men ej märkvärt. Dessutom så blir courtaget lägre om man följer en sådan strategi, vilket bör ge en ännu högre avkastning. Vid köp av 5 aktier varje månad så blir fortfarande det totala antalet aktier i portföljen 60 stycken under året. Det känns som en lagom diversifiering, även om ett antal aktier kommer att köpas flera gånger (notera att det finns ca 150 aktier på large+mid cap).

Så med detta i tankarna så kommer jag nog att gå över till att köpa 5 aktier åt gången. För tillfället har jag runt 25-30 aktier i min kvantitativa portfölj, så det känns lagom att gå över till att köpa in färre aktier per tillfälle framöver. I min aktiva portfölj så känner jag att jag borde vara mer koncentrerad, ca 5-10 aktier känns lämpligt. För tillfället har jag runt 12, vilket är svårt att hålla koll på. Men det är också svårt att satsa koncentrerat, vilket gör att jag kommer ta det gradvis.

Läs mer:
http://www.millennialinvest.com/blog/2014/11/5/how-concentrated-should-you-make-your-value-portfolio
http://www.millennialinvest.com/blog/2014/6/13/overdiversification

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *