Fyra månader med den magiska formeln

Det var nu 4 månader sedan som jag läste boken ”The little book that beats the market” av Joel Greenblatt. Jag läste först om den på ett antal blogginlägg och blev på något sätt provocerad samt nyfiken av varför denna magiska formel fungerar. Efter att ha läst boken blev jag såld och har sedan dess spenderat åtskilliga timmar att studera det som kallas kvantitativ värdeinvestering. Jag insåg att det fanns en hel forskningsvärld inom ämnet, och det nobelpris som delades ut för effektiva marknader som jag baserade mina tidigare investeringar på, hade också delats ut för att forskarna också visat på att det finns marknadsanomaliteter. Slagen av detta och den logik som kvantitativ värdeinvestering bygger på så började jag mitt äventyr. Nu tre månader efter första aktieköpet efter den magiska formeln så tänkte jag att det kunde vara lämpligt att titta i backspegeln.

Dessa var de högst rankade aktierna enligt The Magic Formula och deras senaste tre månaders utveckling:

Det är väldigt spridda skurar, aktierna går upp och ner. Intressant nog så tog jag del av några andra forskningsresultat efter att ha läst på om marknadsanomaliteter, vilket är att vinnare vinner och förlorare förlorar. Alltså aktier som går upp tenderar att fortsätta gå upp, och aktier som går ner tenderar att fortsätta gå ner i de medellånga perspektivet (månader – år). Ännu mer lämpar det sig för värdebolag då logiken är simpel: De lägst värderade bolagen som värderas upp har uppmärksammats av marknaden att de är lågt värderade och fortsätter värderas upp. De lägst värderade bolagen som sjunker i värde värderas ner av marknaden då de inte tror på dessa och fortsätter sjunka. Däremot är det en cykel, så när de lägst värderade bolagen som sjunkit i pris sen upptäcks av marknaden så kommer de sedan att stiga i pris, och då satsar man på dessa. Det intressanta är hur bra det stämt och hur man kan känna stämningen på marknaden.

Aktierna i den övre delen från Fenix Outdoor och uppåt var alla aktier någorlunda omtyckta av marknaden. Dessa aktier hade gått sådär under året men höll på att värderas upp när jag började handla med dessa. Jag hade nästan alla dem från och till (mer om det sen) medan jag undvek dem i den lägre delen. De i den lägre delen var tillfälligt inte gillade av marknaden, förutom Unibet som alla gillar men föll efter en enorm uppgång. Deras problem kunde identifieras ganska snabbt. De som var sådär gillade av marknaden var Unibet – Biogaia som ändå gav positiv avkastning. Rezidor – Tethys hade flera motgångar, både innan perioden och under. Därför så fortsatte de värderas ned kraftigt.

Nu till det intressanta. Hade någon frågat mig för 3 månader sen vilka jag hade satsat på att hålla i tre månader, så hade jag satsat på majoriteten av den övre halvan. Detta hade gett mig ca 21,5 % i avkastning. Istället fick jag 9 % mot index på 17,5 %. Varför detta? För det första var jag alldeles för aktiv till en början. Istället för att ha en horisont på ett år så var jag in och ut ur aktierna dagligen. Jag lekte runt med tekniska hjälpmedel, men insåg att det bästa hade bara varit att hålla i aktierna och låta dem vara på kontot. Därefter gick det bättre, jag hade ca 15 aktier som var i uppåtgående trend och bytte ut någon enstaka ibland. Därefter bestämde jag mig att sälja av allt och satsa på min kvantitativa portfölj. Mina innehav i den kvantitativa portföljen har gått bättre än index sedan jag sålde. Misstaget var däremot att jag inte behöll mina aktier i min aktiva portfölj, utan sålde av allt för att vänta med att gå in igen efter ett tag. Den 9:e februari var min aktiva portfölj fullt investerad igen. Under tiden hade jag förlorat -6,3 % mot index sedan årsskiftet. Nu har portföljen gått +2 % mot index sedan dess, vilket har tagit igen förlorad mark.

De läxor som jag kan dra av det hela är att inte drastiskt ändra en strategi, utan ta allt i steg. För mycket aktivitet försämrar utvecklingen än förbättrar den. Jag tror att det går ändå att ha en aktiv portfölj baserad på värde och momentum där jag investerar på medellång sikt. Jag blir inspirerad av flera sparare med större portföljer som ändå tillåter en liten aktivitet men med små delar av portföljen. Jag vet att jag har ett behov av att vara lite aktiv, därför så har jag en liten del av kapitalet i just den aktiva portföljen där jag får göra aktiva val. Detta blir en slags värdeinvesterarportfölj, men något mer aktiv. Det ska tillåtas att bränna fingrarna ibland, något som jag nu gjort de senaste tre månaderna.

Utöver denna så kanske jag väljer att starta en net-nets/deep value portfölj dessutom, den ser jag som mindre aktiv men där jag köper aktier för att hålla i ett år och sedan byta ut. Här känns lämpligt med 1-2 case i månaden som jag köper och sedan inte tittar på förrän om ett år. I mitt föregående inlägg om småbolag insåg jag två saker; dels att min aktiva portfölj bör endast vara koncentrerad på large och mid cap, då jag främst söker pålitliga aktier som är nedvärderade. Denna portfölj är mer main stream och baserad på marknadsklimatet. I min andra net-nets eller deep value portfölj, kommer jag nog främst köpa billiga småbolag eller andra case som inte alls är gillade av marknaden (contrarian) eller som är bolag lågt värderade relativt till intrinsic value (Rottneros, JLT och Doro är tidigare exempel). Håller med Aktieingenjören, Kenny, SoU och Irving Kahn som kommenterade att här finns många guldklimpar om man vill söka undervärderade företag, men här är regler riktigt viktiga. Det är inget att ha i en aktiv portfölj där man tillåtit sig själv sälja eller köpa på kortare basis, utan det är innehav att behålla länge. Min första tanke var att ha det i min aktiva portfölj, men insåg att jag fick alldeles för lätt kalla kårar att sälja dessa. Bättre då att dela upp innehavet mellan två portföljer. En som verkligen är aktiv och en som är semi-aktiv, alltså jag bestämmer köpen men rör inte innehavet på ett år. Mer om min nya portfölj i ett senare inlägg. 

4 reaktioner på ”Fyra månader med den magiska formeln”

 1. Fysikern,

  Du skriver att du har behov av att vara aktiv. Då är du i gott sällskap. På många värdebloggar kan ett innehav beskrivas som evigt bara för att några månader senare säljas.

  Evigheten kan vara väldigt kort. Ofta dyker det upp någon ny strategi, och några nya regler som man skall förhålla sig till. Man bökar runt som en gris efter tryffel. Tror att det var Jim Rogers som sa något i stil med att det svåraste som finns är att göra ingenting. Detta att bara sitta, och vänta med en hög pengar. Ett tips: Testa dina teorier med så lite riktiga pengar som det bara går.
  Med Vänlig Hälsning
  Lars

 2. Det som behövs för att bli en bättre värdeinvesterare är kunskap och erfarenhet.

  Kunskap får man genom att läsa bra böcker och bloggar.
  Erfarenhet får man genom att bränna fingrarna några gånger, men det tar flera år innan man inser hur viktig just praktisk erfarenhet är och hur man just drar nytta av sin egen (och andras..) erfarenhet.

  Besser

 3. Yes, det är det jag insett. Jag följer Grahams råd och använder ca 10 % av innehavet att testa med, främst i form av att skydda resten av innehavet från mina humörsvängningar. Det har jag gjort sedan jag började, fortfarande är majoriteten av innehavet i indexfonder. Däremot tror jag att det är viktigt att testa med riktiga pengar för att få en känsla för det, inse sina egna brister och vad det är man ska kolla efter. Min förhoppning är att min aktiva portfölj utvecklas och jag blir mer övertygad över mina val och mina innehav blir mer permanenta. Tills dess så behöver jag studera mycket mer än vad jag hittills gjort. Har endast 3-4 månader av erfarenhet att handla aktivt med aktier och har insett att det krävs år innan man kan bli tillräckligt säker på sin sak. Så det är en lång väg kvar.

 4. Haha, läste din kommentar precis efter jag svarat Lars. Håller fullt med dig. Det är därför jag inte vågar göra några stora ändringar eller så för majoriteten av innehavet. Tanken med min aktiva portfölj är att just testa mig fram till vad som är rätt för mig, vilken strategi jag känner mig bekväm med och att bränna mig på fingrarna. De senaste 3 månaderna har inneburit många brända fingrar, vilket jag också lärt mig av. Har en hög med böcker hemma som ska läsas. Det är en spännande resa jag begett mig ut på och mycket kvar att lära. Det ska bli riktigt intressant att se vart jag hamnar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.