Min aktiva portfölj – tankar och innehav

I och med mitt inlägg om den magiska formeln så tänkte jag redovisa mina nuvarande tankar med min aktiva portfölj. Min aktiva portfölj har jag som ett kul sidoprojekt där jag tillämpar det jag läser och de teorier jag går efter. Min förhoppning är att jag genom den ska lära mig själv analysera företag, förstå aktiemarknaden och skapa erfarenhet. Den är också till för att ta bort fokus från mina passiva innehav, min passiva portfölj och kvantitativa portfölj, som ska helt arbeta utan att jag gör några aktiva beslut. Det har fungerat riktigt bra hittills och jag har knappt rört dessa depåer sedan november då jag startade min aktiva portfölj förutom att göra insättningar. Tanken med portföljen är lite att jag ska driva den som en fond, likt många av de bloggare som finns i bloggsfären. Efter mina omfördelningar förra månaden så startade jag portföljen med 10 000 kr och ska efterhand sätta in lite pengar i denna varje månad.

För tillfället så driver jag den som jag gjort sedan november men med lite ändringar. Då fokuserade jag på Magic formula bolag, nu så har jag släppt ROIC delen och satsar främst på billiga bolag. Min strategi går ut på att hitta billiga bolag som håller på att upptäckas av marknaden och värderas upp. Bra exempel på sådana är t.ex. Ica, AstraZeneca, som har nästan dubblats i värde de senaste två åren efter att de varit lågt värderade till EBIT/EV. Tanken är också att ha en koncentrerad portfölj där jag väljer företag jag tror på, därför begränsar jag mig till 10 innehav. I och med mitt tidigare inlägg om småbolag så har jag valt att satsa främst på mid och large cap och större småbolag i denna portfölj till en början. En anledning till det är som det står i en av kommentarerna att många större bolag har en fördel med att de är bevakade och klarar bättre tuffa tider. En annan är att större bolag (över 1 miljard i marknadsvärde) är mindre volatila. Jag sammanställde en lista på 10 bolag på large och mid cap samt en på small cap och first north av intressanta bolag jag kunde tänkt mig köpt för 3 månader sen och kom fram till att utvecklingen är mellan -30 % till + 65 % för småbolagen medan den är mellan +2 % till +40 % bland de större bolagen. Därför känner jag mig mer bekväm med större bolag i portföljen, men vi får se framöver.

Jag läste detta inlägg av Patrick O’Shaughnessy idag och tycker att det beskriver mitt försök på aktiv strategi ganska bra. Helt enkelt skippa de största och de minsta aktierna (minsta market cap i hans undersökning är $200 milj.), satsa på billiga aktier och satsa på aktier som marknaden börjat upptäcka (momentum). Jag tycker att strategin beskrivs bra med Buffetts omvända citat: ”Fair companies at wonderful prices”. Han skriver också om att vara konsistent. Jag kommer nog att avvika på den punkten, men mest åt det hur jag väljer företag och utvärderar dessa. Jag läser mycket litteratur och kommer nog efterhand anpassa företagsvalet efter detta. Jag ser det som en utveckling, där mitt val av företag kommer att förbättras och mina analyser kommer att bli djupare, men där min grundläggande princip kommer att vara densamma; att köpa billiga företag. Jag tänker lite som Graham och hans net-nets, jag köper bolag som är undervärderade och säljer dessa när jag ser att de blivit uppvärderade. Han höll företagen i några månader upp till år, och jag tänker göra liknande. Det viktiga är att ha tålamodet och inte vara för aktiv.

Så nu till vad jag har i portföljen för tillfället. Det är följande:

De är sorterade efter vad de gett i avkastning sedan jag köpte dem. Marknaden är just nu galen på Mycronic. De tjänade bra med pengar förra året, många analytiker rekommenderar dem och de hade okej pris när jag köpte dem (runt 7,8 % i EBIT/EV) samt direktavkastningen är 7 %. Nu är aktien upp 250 % på ett år, vilket börjar bli lite galet, och nu är det stora dilemmat när man ska sälja den. Men ännu tror jag att bolaget har potential, men jag håller utkik för att se vad som händer framöver. Mina andra innehav är mer stabila, Proffice, Byggmax, Nolato, JM och Unibet har jag ägt sen november (om än från och till pga mitt misslyckade försök till tradande). Peab och Bulten ser jag som företag som får sälla till samma skara. Bra billiga företag som gör bra vinst och håller på att värderas upp. Jag har också två småbolag men som ligger på gränsen till mid cap, DORO och MQ. Dessa två är bolag som stadigt växer men haft lite motgångar. Jag kan nog summera ihop att alla bolag som jag har i portföljen kan beskrivas som ”fair companies at wonderful prices” (undantaget är kanske Mycronic som börjar mer se ut som ett förhoppningsbolag).

Det ska bli intressant hur det går framöver. Min förhoppning är att jag mer och mer hittar undervärderade företag som á Buffett som jag tar in en längre tid. Men för det känns det som att jag behöver kunna göra mer analys. Sen så är jag lite frågande till buy-and-hold forever är rätt för mig, då det är riktigt svårt att hitta fantastiska bolag som är felprisade. Mycket lättare är att hitta bra bolag till fel pris som sedan kan säljas vidare efter något år. Kollade lite på större bolag på de nordiska marknaderna och hittade där t.ex. Maersk, Oriflame, Statoil och Nokian däck. Kan vara intressant att sålla fram, känner att kommande tid så är det dags att sålla och bli bekväm med bolagen i portföljen.

Jag har också ett annat projekt/portfölj på gång. Det är likt det många net-nets investerare går på och har ett bolag ett år i taget. Mer om det i ett senare inlägg och dessutom så kommer några inlägg om mina månadsinköp och månadens utveckling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *