Test av Grahams påstående och aktier och obligationer

Graham påstår att den intelligenta investeraren ska köpa obligationer när räntan är hög jämfört med direktavkastningen och tvärtom. Låt oss säga nu att vi endast går på toppar och bottnar på den långa räntan, alltså när räntan är relativt hög och relativt låg (i jämförelse med närstående tid). Vi vet ju aldrig när toppen sker, men efter 3 månader då räntan fallit efter toppen kan vi kanske avgöra att det var en topp. Detsamma för botten. Så tanken är att köpa obligationer i en räntetopp och aktier i en räntebotten. Jag har jämfört här nedan mellan Swedbank Robur Obligationsfond och OMXS30 hur de presterat i en topp respektive botten där jag undersökt den 10-åriga räntan. Vi ser att i en topp har det varit fördelaktigt att skifta till mer obligationer, i en botten till mer aktier. Så alltså som Graham säger. När räntan är hög, köp obligationer, när räntan är låg, köp aktier. Den enda räntebotten som inte gav en så bra signal var under 2001. Men då var aktier fortfarande väldigt högt prissatta och Grahams ord stod fortfarande fast.
 
Så nu närmar vi oss en räntebotten, det visar på att aktier är bäst att äga den närmaste tiden. Därefter kan det gå snabbt till en topp, se till exempel 1999. 
 
Som tidigare sagt, detta är bara spekulationer baserat på 20-årig kurshistorik och liknande mönster som Graham skrev om för 50 år sedan efter hans nästan 60-åriga börserfarenhet. Men då vi är ute i nya makroekonomiska marker nu så kan läget vara annorlunda.
 
Kollade in denna sida: http://www.multpl.com/
Kollar man på de långsiktiga rörelserna så föll den amerikanska börsen kraftigt under 70-talet reellt när räntorna gick upp (mer än halverades). Sedan början av 80-talet så har dessa gått ner stadigt, samtidigt som börsen sjufaldigats i reella tal. Nu har vi troligtvis de lägsta nivåerna på vad de långa räntorna kan vara, så det kan vara så att vi får omvänt förhållande längre fram. Men vem vet, det kan hela tiden ändra sig. Under 50- och 60-talet var dessa frikopplade, men visade liknande rörelse 1900-1940. 1900-1920 gick räntorna upp, 1940-1980 gick räntorna upp, båda slutade i riktigt dåliga decennier för aktiemarknaden. I och med detta så kan vi nog se ganska ljust på kommande tio år, därefter kan det krisa sig. Men vem vet.

 

Räntebotten – köp aktier

 

Räntetopp – köp obligationer

 

Räntebotten  – köp aktier

 

Räntetopp – köp obligationer
Räntebotten  – köp aktier
Räntetopp – köp obligationer
Räntebotten – köp aktier

 

Räntetopp – köp obligationer

 

Räntebotten – köp aktier

 

Räntetopp – köp obligationer

 

Räntebotten – köp aktier

 

Räntetopp – köp obligationer

 

2 reaktioner på ”Test av Grahams påstående och aktier och obligationer”

  1. Hej,

    Har följt din blogg ett bra tag och undrar om man på något sätt kan hitta din mejl på sidan, har letat men utan resultat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *