3 olika Magic formula portföljer och en P/B portfölj

I helgen så lekte jag runt med lite data och insåg att det inte var så svårt att skapa en egen Magic formula. Jag har länge velat skapa en Magic formula + P/B lista där företag rankas efter EBIT/EV + ROIC och P/B och har äntligen lyckats. Jag har sammanställt nu 4 portföljer baserade på olika teorier:

 • Magic formula + P/B som enligt egna undersökningar och i en kandidatuppsats från i somras visat sig fungera bättre än den vanliga Magic formulan. Läs mer i detta inlägg: Förbättrad Magic formula: Magic formula + P/B
 • Vanliga Magic formulan så som den är utformad i Greenblatts bok ’The little book that beats the market’
 • Endast EBIT/EV-formula, som är baserad på Carisles påstående att ROIC är inte bra att ta med, utan man får högre avkastning med endast EBIT/EV. 
 • P/B-portfölj, som är baserad på forskning som visar att låga P/B företag överpresterar index.
För alla dessa har jag nu sorterat ut de 10 högst rankade bolagen på large + mid cap som inte är finansiella (investment, banker och fastighetsbolag). Dessa är sammanställda i detta dokument:
Det ska bli spännande att se vilken formula som presterar bäst. Jag ska återigen skapa en lista efter alla bokslutsrapporter har kommit in, då forskningen testat bolag som köps i mars baserat på det tidigare årets rapport. Fram tills dess så ska jag också se vilken formula jag ska satsa på, för tillfället ligger Magic formula + P/B högst på listan, men det kan bli en annan eller flera. I min trendföljningsstrategi så har jag insett att det kan vara bättre att sammanställa en lista på de bästa bolagen efter alla rapporter kommit in, för att sedan följa dessa efterföljande år. T.ex. Ica-gruppen, AstraZeneca och Axfood är de bolag som gått bäst från förra årets MF-portfölj, men har nu långt lämnat dagens MF-lista. Däremot för en buy-and-hold strategi passar det bättre att ta fram den aktuella listan inför köpet.
En extra kommentar är att EBIT/EV-listan och P/B-listan för alla bolag är bra kandidater för att screena aktier för en deep value-portfölj. Dessa nyckeltal plus F-score känns som mycket lämpliga kriterier. Mer om det framöver. Så alla listor kan komma att användas.

Edit: 
Vill också kommentera snittnyckeltalen för de olika portföljerna.

Magic formula + P/B:
EBIT/EV 22,86 %,
ROIC 22,45 %,
P/B 1,94

Magic formula:
EBIT/EV 15,84 %
ROIC 45,26 %.

EBIT/EV-portföljen:
EBIT/EV 23,31 %.

Snittet för urvalet:
EBIT/EV 5,7 %
ROIC 12 % 
P/B 3,7

Vi ser att Magic formula + P/B ger mycket likt EBIT/EV-tal som EBIT/EV-portföljen. Anledningen till att jag tror denna har presterat bättre än Magic formula är att man får billigare företag (både mätt i EBIT/EV och P/B). Vi får nästan lika billiga företag som EBIT/EV-portföljen men vi har också med några extra indikatorer. Dessutom är P/B-talet bland de lägre i urvalet. Detta gör att jag känner mig ännu mer nöjd med Magic formula + P/B och kan troligtvis bli den formel jag använder mig av i framtiden. Man får billigt + billigt + lite kvalité. 

9 reaktioner på ”3 olika Magic formula portföljer och en P/B portfölj”

 1. Based on my own analysis there are 2 simple ways to improve results for Magic Formula:
  1) Use owner earnings instead of net income
  2) Use a combination of short/long strategy to gain more leverage
  Simple quantitative value strategies do not perform well as most of the returns are usually generated in a very short period and you might end up in a situation where you keep losing to your benchmark index even for a decade.

 2. Hi! Looked at your blogg and found your post about the Magic formula:
  http://myroadtohalfamillion.blogspot.fi/2014/10/magic-formula.html

  I really see the points you are making. I would probably not use this kind of models if we would have the old tax system where you pay tax on each profit. But for about 2 years we have this new system here in Sweden where you pay a fix amount of tax on your total savings, about 1 % per year on a longer time period (it's 30 % of the longer goverment bond rates). I think they have some similar system in US with their 401(k), but I'm not sure. That is what Greenblatts suggest Americans getting. The tax is the same if you only have an indexfund or if you do daytrading. In that case you end up with most of the profit.

  About the liquidity problem, the formula works well for mid- and large cap as well, which means it's not so much of a problem.

  I like your strategy as well. I like the things with that kind of strategy that it is more of buy-and-hold and generates long term results. Probably I will have a part of my portfolio in that kind of strategy, but now I'm testing deep value. I will keep on reading your blogg to see more information.

  Thanks for commenting!

 3. Hej, har du funderat på när det är bäst att köpa aktierna i MF portföljen. Dvs vilken månad på året, om det har någon betydelse. Mr Greenblatt rekommenderar väl även att man köper hälften först och sedan efter några månader resterande?

 4. Hej,

  Har funderat lite på det. Greenblatt sa t.ex. att man kan köpa 5 aktier åt gången uppdelat på 4 ggr på ett år. De mesta tester har gjorts då man köper en gång per år och sedan säljer efter ett år. Tror själv att det är bäst att sprida ut inköpen så att man inte köper på en topp eller botten, som med aktieköp i övrigt. Jag kommer troligtvis skapa en lista varje halvår eller kvartal efter rapporterna och köpa därefter. Kolla in mitt inlägg om månadsmönstret på börsen: http://investerarfysikern.blogspot.se/2015/01/manadstrend-for-six-return-index-1993.html Där har det visat sig vara bäst att köpa på hösten, september t.ex. Börsen har oftast toppat under våren efter utdelningarna och vänt under hösten. Men detta är svårt att tajma, så bäst att dela upp det. Mars och september är bra alternativ, det är efter halvårsrapporterna och passar in i månadsmönstret. Mest sprider man ut det om man köper varje månad, men det kräver lite kapital så det kan vara svårt.

  Hoppas det besvarade din fråga någorlunda.

 5. Hej, ja tack för svar. Har själv också bara sett tester där de gjort alla inköp samtidigt. Hade varit intressant att veta om det blir någon skillnad beroende på hur nära rapporterna är.

 6. Hur har du sammanställt data? Har du själv (manuellt) gått igenom bolagens rapporter? Starkt jobbat i så fall! :O

 7. Hur fungerar den här strategin ihop med månadssparande egentligen? Ska man spara pengar på hög fram till den årliga omfördelningen? Kan inte hitta något om det

 8. Det går att göra på flera sätt. Dels genom att endast spara i en aktie varje månad och byta ut dessa efter ett år. Annars genom att spara i några aktier varje kvartal och spara ihop tills dess. Man kan också bara investera allt eftersom likt i vanliga aktier och sen fördela om det efter ett år. Så finns många alternativ och de flesta fungerar i stort sett lika bra, bara man köper/säljer varje aktie en gång per år.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *