Uppdatering av långsiktig strategi

I mitt tidigare inlägg om att vi människor oftast presterar sämre än en enkel modell så ser jag nu över mina strategier. Först under lupp så kommer min långsiktiga strategi. Det är denna jag började mitt sparande med och är den huvudsakliga strategin jag kommer att gå efter. Fram tills nu har jag investerat enligt konjunkturen, men då denna strategi inte är helt korrekt vill jag komplettera och använda flera strategier. Dessutom vill jag ha stenhårda regler som inte går att tolka fritt. Jag har kommit fram till att de närmaste fem åren så är det lämpligt för mig att ha minst 25 % i ränta och resten i aktier. Frågan är därför hur jag ska fördela min aktieandel.

Så min strategi är att alltid ha 25 % i räntor och 25 % i aktier. Det är vad Graham rekommenderar och det känns sunt då man aldrig vet vad som kommer hända. De övriga 50 % styrs av min strategi. Strategin jag går efter är konjunkturstrategin. Denna baseras på följande: Köp aktier då konjunkturbarometern varit under 90. Sälj aktier efter att konjunkturbarometern varit över 110. Köp obligationer när du inte ligger i aktiemarknaden. Denna har jag testat 25 år tillbaka i tiden och skrivit ett antal inlägg om:

Investera med konjukturen – ny investeringsstrategi
Investera med konjunkturen – 90-talskrisen
Investera med konjunkturen sedan 2001
Investera med konjunkturen – Internationella marknader

Denna strategi passar bra ur flera olika synvinklar. Den känns först logisk. I en lågkonjunktur sjunker vinsterna och riskaptiten, det gör att aktiekurserna faller och detta har skett i de stora lågkonjunkturerna de senaste 30 åren. Dessutom sjunker räntorna vilket gör det fördelaktigt att inneha obligationer. Denna teori stämmer också överens med vad Graham sa. Höga räntor och en övervärderad aktiekurs, vilket sker i slutet av en konjunkturcykel, gynnar en övervikt i obligationer inom den närmaste tiden. Räntorna har stått som högst och aktievärderingarna likaså under just högkonjunkturerna de senaste 15 åren.

Utöver den logiska biten att det är bra att gå ur börsen så finns det andra anledningar. Vid lågkonjunktur så är det oftast svårare att få jobb vilket ger en anledning till att ha en större buffert. Dessutom så sjunker oftast bostadspriserna i lågkonjunktur, vilket gör att det är bra att ha en stor summa i räntor om man vill köpa sig en bostad och passa på i lågkonjunktur. Så av alla dessa anledningar passar denna strategi. Dessutom har den visat sig passa extra bra med Magic formula och net-nets/deep value de senaste 15 åren.

Nu till reglerna:

 • Ha 25 % i aktier, 25 % i ränta. Skifta resten med konjunkturstrategin.
 • Sälj aktier, köp obligationer: 3-8 månader efter konjunkturbarometern över 110. Sälj 10 % per gång.
 • Köp aktiefonder, sälj obligationer: 3-8 månader efter att konjunkturbarometern är under 90 eller har vänt (se början av 2012). Köp 10 % per gång.
På så sätt tar man sig ut och in i marknaderna smidigt med inte allt för mycket per köp eller sälj. Det är också dessa tider det passat att gå in och ur marknaden de senaste cyklerna. Nu är det bara att hoppas att det fungerar framöver.

4 reaktioner på ”Uppdatering av långsiktig strategi”

 1. Tack för en fin blogg som inspirerar!!
  Måste fråga en sak gällande din passiva portfölj/konjunkturbarometern:

  Konjunkturbarometern ser ju bara till svenska marknaden och vad jag kan se ligger du på 35% där genom avanza zero.
  Byter du USA, emerging markets m.m vid konjunkturtoppen i Sverige enligt modellen? Deras marknader kan ju ligga i en helt annan fas, eller tänker jag knasigt här? Tack för svar!
  Johan

 2. Vad roligt att du gillar den!

  Bra fråga, har skrivit lite inlägg där jag funderat just över detta. Se dessa två:
  http://investerarfysikern.blogspot.se/2014/07/investera-med-konjunkturen.html
  http://investerarfysikern.blogspot.se/2014/10/kombinerad-strategi-konjunkturbarometer.html

  Marknaderna ligger ganska bra i fas, speciellt i den utvecklade världen. Kollar man S&P 500 index mot OMXS30 så är det nästan exakt samma utveckling men med ett skift på några månader. Det enda som är problemet är växelkursen och att dollarn brukar vara billig i högkonjunktur och dyr i lågkonjunktur. Däremot så har ändå metoden fungerat de senaste 20 åren och avkastningen har varit 12,5 % med metoden vs 7,5 % utan sedan juni 2003.

  Men på grund av detta så försöker jag ha det mesta i Sverige. I min passiva portfölj har jag 35 % men av totala innehavet är det runt 60 %. Framöver så kommer det nog vara ca 2/3 av det totala. Men detta kan komma att skifta över tid.

 3. Hej!
  Tack för bra blogg!
  Jag är ganska ny på att investera så jag tänkte fråga dig;
  Hur gör du när du investerar i obligationer? Använder du dig av obligationsfonder?
  Jag har Avanza som bank, men inte förstått detta med obligationer helt.
  Allt gott!
  Simon Johansson

 4. Hej Simon,

  Ja, det är bara att investera i obligationsfonder. Då får man en hel pott olika obligationer på köpet. AMF Räntefond Lång och SPP Obligationsfond är två bra billiga alternativ. Men notera att räntor och avkastning på obligationer har motsatt effekt, sjunkande räntor ger mer avkastning på obligationer, och tvärtom. Nu är vi snart på botten av räntor på obligationer, vilket gör att vi troligtvis kommer se fallande obligationsfonder. Jag har satt in mina pengar på ett räntekonto istället med hög ränta. Dessutom så kan vi likt som mellan 1950-1980 nästan kunna förvänta oss knappt någon avkastning efter inflation för obligationer de närmaste 10 åren. Avkastningen som kommer ske kommer ändå troligen ske under lågkonjunktur som strategin visar.

  Fråga gärna mer om du undrar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.