Veckans projekt – ut med småbolag, in med storbolag

Det är mycket nu inför jul och det blir bara en snabb uppdatering. Aktieanalysen och utformandet av min egna strategi tar mycket tid och då jag inte riktigt bestämt mig för en klar strategi så har jag valt att göra färre blogguppdateringar. Däremot lutar det åt en större uppdatering denna vecka, där jag tänkt slänga ut småbolagen och ta in storbolagen. En bra anledning till detta ses i 40procent20år:s KTH föreläsning från i februari där han tydligt visar på att historiskt så har en 80 % av small cap/first north aktierna gett förlust medan 80 % av large cap gett vinst. Testar man också Börsdata.se Magic formula strategi så funkar denna bäst för lage+mid cap. Dessutom vill jag minska antalet aktier i bevakning, small cap och first north känns som en djungel som är riktigt svår att leda sig igenom. Kollar man också in hans första exempel så tas Rasta som ett typiskt dåligt bolag som gett ut en massa aktier till bekostnad på aktieägarna. Ironiskt eftersom de rankas högt av Magic Formula och är en surdeg jag gått på.

I övrigt så har jag fokuserat på att kolla på värdeinvesteringar den senaste veckan. Jag börjar bli mer övertygad över min investeringsstrategi, sätter upp begränsningar och gör den mer strömlinjeformad. För min egen strategi så har jag börjat fokusera på large+mid cap och icke-finansiella bolag. Jag vill ta bort småbolag dels för risken, dels för svårigheten att analysera dessa (svårt att hitta information). Finansiella bolag, alltså banker, fastighetsbolag och investmentbolag känns för svåra att analysera. Magic formula är inte anpassad för dessa och jag vill avgränsa antalet bolag som är under analys. Det känns som ett bra val att investera i bolag som jag förstår och har en bra strategi för.

Jag har också läst på om värdeinvesteringsfonder, likt Didner & Gerge, och ser hur de är jämfört med indexfonder och på sätt utmanat min tidigare passiva investeringsstrategi. Jag börjar bli allt mer övertygad att duktiga värdeinvesterare, likt Warren Buffet, kan slå index på sikt. Kanske inte enskilda år, men på en tioårsperiod. Frågan är hur bra de klarar sig mot indexfonder + konjunkturstrategi. Didner & Gerge samt Carnegie har visat sig bra på den svenska marknaden de senaste 20 åren och visar sig fortsatt bra. Skagen fonder är ett bra alternativ för globalfonder. Investmentbolag är också ett bra alternativ då de är ännu mer aktiva i sin förvaltning. De bolag som satsar på värdeinvestering har som sämst presterat likt index, annars över. Däremot tror jag inte att de kan prestera bättre än min nuvarande strategi, och väljer att ha min aktivt förvaltade del själv. För mina pensionsbesparingar så kanske jag satsar på dessa fonder. Troligtvis vill jag då ha 50-50 aktivt/passivt. Utöver det så kommer jag nog skifta i hur mycket jag ska ha i aktier beroende på konjunkturen. Men i dagsläget känns kombinationen AP7 Aktiefond + obligationer överlägset och många tjänstepensionskonton ger inte tillgång till de bästa värdefonderna. Därför blir det nog ändå indexfonder + obligationer.

Tips jag vill ge till nybörjare är att satsa på indexfonder, om ni inte är insatta och verkligen tror att värdeinvestering slår index på lång sikt och vet vilka fonder som kan göra det. Däremot tycker jag att det mycket viktigare att veta när man ska ha aktier och när man ska ha obligationer. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *