Nybörjarstrategi/passiv strategi

Tänkte skriva en snabb post om min enkla nybörjarstrategi för personer som inte vill lägga så mycket tid på köpa aktier eller fonder. Detta är en strategi för den långsiktiga portföljen. Kortsiktig portfölj bör investeras på sparkonto eller korträntefonder. Den är simpelt denna:

Då konjunkturen är under 90 och går från under 90 till 110, köp aktier. Köp indexfonder, 50-50, i globalfonder och sverigefonder. Ha 100 % aktier.

Då konjunkturen går är över 110 och går mot under 90, köp obligationer. Köp fonder som sparar i svenska obligationer. Sälj av och inneha 25-50 % aktier. På så sätt minskas risken då börsen lätt kan gå ner under denna del.

När man ska köpa vad ses i nedanstående konjunkturbarometer. Själv ligger denna strategi som grund för min passiva portfölj och är också den jag tillämpar på i mina pensionsbesparingar, men där har jag mer globalfonder för att minska risken då man inte bör investera i samma land som sen kommer betala ut min pension. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.