Trendföljning – ett exempel

Jag har valt att följa trenden för olika bolag och sälja i nedåttrend. Därför tänkte jag dra ett exempel på bolag jag valt att hoppa av. Jag köpte en position i Lagercrantz group, som annars är ett bra bolag, men vars kurs sjunker nu av olika anledningar.

På 5 års sikt har aktien gått otroligt bra. Kanske nästan för bra eftersom den håller på att falla i kurs. Däremot så är företaget starkt växande och lågt värderad med P/E 15.

Utveckling 5 år
För tillfället så ser man att aktien är i fallande trend. Det syns då EMA12 faller skarpt samt på MACD där EMA12 < EMA26. Så vid detta tillfälle går man ur. Nu kanske någon tänker att om det kommer ett hopp likt den i oktober så är det ju lätt att missa början. Däremot så om man gick ur redan vid augusti så och hoppar på mitt i hoppet så har man gjort en bra affär. Det handlar inte om att pricka toppar och bottnar, utan att kliva på och av innan det är för sent. Ett annat verktyg är att gå in på Investing.com på det aktuella företaget och se vad de tekniska indikatorerna säger. I dagsläget så står alla på stark sälj, vilket bekräftar den nedåtgående trenden.

Utveckling 1 år

 En annan aktie där tekniska indikatorer säger stark sälj är Lucara Diamond. Däremot tycker jag att denna inte är i en stark nedåtgående trend. Vi ser att den börjar komma in i en genom MACD och EMA12, men än är vi inte riktigt där. På kort sikt så har aktien gått upp 3-4 % sen botten för 2 dagar sen. Däremot fortsätter den ner så blir det sälj.

Utveckling 1 år

I tidigare exempel är acceptabel förlust ett bra exempel. Det är max vad som är okej för en aktie att gå ner från en topp innan jag säljer. Jag har valt att sänka den till 10 %, vilket för Lucara Diamond säger att jag skulle behållt den under juli men sålt i augusti. Sedan skulle köp ske i oktober då trenden bryts. Nu får vi se hur bra jag kan följa min strategi. För tillfället indikerar det sälj vid 14 SEK för Lucara. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *