Teknisk analys – moving averages

I en volatil börs som börsen varit de senaste 20 åren så kan det kännas attraktivt att säkra sig mot eventuella stora börsfall. Detsamma gäller för enskilda aktier. För att se den allmänna trendrörelsen så kan flytande medelvärden, moving averages (MA), användas. Detta har studerats på ett flertal börser runt om i världen, och jag kom över två bra samlingar där de testar hur man kan använda flytande medelvärden och olika tekniska indikatorer för att få bättre avkastning på börsen:

http://marketsci.wordpress.com/2010/07/15/roundup-trading-the-golden-cross-2/
http://etfhq.com/blog/2010/05/25/best-technical-indicators/

Det vanligaste sättet man använder MA:s är att ha ett kort och ett långt medelvärde, där man har aktier om det korta är över det långa och är utanför marknaden om det långa är över det korta. Tidpunkten för köp och sälj är då när de korsar varandra, som benämns det gyllene korset. Det vanligaste är att använda 50 dagars MA som kort och 200 dagars MA som lång.

Utöver ett vanligt medelvärde för de senaste dagarna, så finns också exponentiellt medelvärde, kallat EMA. Detta tar mer hänsyn till de senaste dagarna och ger snabbare rörelser. Nedan visas EMA50 mot MA200.

Om jag inte investerat enligt konjunkturen så skulle detta vara en bra kandidat att investera efter. Däremot fungerar denna mindre bra i en sidesgående börs, t.ex. i Japan. I de tester jag länkat till ovan så har denna strategi gett en aning sämre avkastning än S&P500 de senaste 80 åren, men till mindre risk för en stor förlust. För de 16 marknader som testas i det andra testet sedan 1991 så har de gett en aning bättre avkastning. Kännetecknande är att MA strategierna fungerar mindre bra i bull-market, men klart bättre i bear-market. Så det fungerar inte så bra om det är sidogående börs, eller en längre bull-market. För t.ex. S&P500 fungerade strategin bra under 30-talet, 70-talet och 2000-idag, men ej emellan då det rådde allmän bull-market.

Själv tror jag att denna strategi fungerar bra för att säkra sina tillgångar, men kan tyvärr ge många felsignaler vilket tyvärr gör att avkastningen är sämre i bull-market. Investerar man inte heller i index så kan det vara svårt att se signaler, utan då kan det vara bättre att ha en annan strategi. Jag har valt att investera enligt konjunkturen, som kan läsas om under min passiva strategi. Jag ska skriva ett större inlägg om detta och portföljhantering längre fram.

Däremot tror jag på att denna strategi kan vara bra för aktier och när man ska äga dessa i en uppåtgående trend. Själv har jag skrivit ett program för att testa olika index och aktier mot olika kombinationer av MA och EMA som jag kommer lägga upp här på bloggen framöver. Ska också testa lite olika index och hur dessa fungerar. I studierna som jag länkade så ansåg ena att EMA är bäst, andra att MA är bäst och de hade olika åsikter om längden på den korta och långa MA. Då de inte kom fram till det bästa, så tänkte jag testa själv och se om det går att komma fram till för olika index samt aktier. Mer här på bloggen snart.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *