December månads köp

Nu är det dags för min månatliga insättning. Denna månad så väljer jag att använda den för att förbättra min aktiva strategi, vilken går ut på att spara i magic formula aktier i uppåtgående trend. Studier har visat att magic formula aktier indelade i rangordnade deciler presterar klart bättre än index. Alltså att de 10 % bästa aktierna enligt magic formula presterar bättre än nästa 10 %. Däremot är det svårt att veta vilka som kommer att gå bäst, därför så ska jag nu inneha de 15 aktier som är högst rankade enligt magic formula som är i uppåtgående trend. Tidigare har jag haft 10 aktier, men då har jag behövt välja vilka jag ska ha. Nu vill jag undvika att jag själv måste välja, och endast ha en mängd starka aktier och hoppas dessa slår index (vilket tidigare har visats). Jag har märkt att jag gjort för många känslomässiga val tidigare, samt ogillar starkt att göra fel val. Dessutom så har min strategi varit för aktiv. Så nu så ska jag ha de 15 högst rankade aktierna i magic formula, lika mycket i varje, i uppåtgående trend.

För tillfället har jag följande aktier:
Byggmax
NCC
JM
Lucara Diamond
Nolato
Clas Ohlson
Proffice
MTG
Fenix Outdoor
Beijer Alma

De som jag kommer att köpa är följande:
Unibet
Swedish Match
HiQ International
Bilia
OEM Internatinal

Totalt så har jag då 15 aktier vid årsskiftet som jag hoppas att de kommer ge bättre avkastning än index.

Nu kommer jag göra insättningen trots att RSI är relativt högt. Detta då jag tror på att januari kommer ge bra avkastning samt att jag vill ha min nya strategi igång vid årsskiftet. I framtiden kommer jag att köpa hälften av aktierna varje månad då RSI för OMXSPI är under 50. Alltså 7 aktier ena månaden, 8 aktier nästa månad osv.

Tanken först med mitt aktiva konto var att aktivt välja Magic Formula aktier. Varför gjorde jag inte det? Dels gör jag det inte för att det är svårt att se vilka aktier som kommer att gå bäst. Sen är det också svårt att veta vilka bolag som är bra och lägga tid på att analysera dessa. Att välja bra bolag som jag vill ha en längre tid känns också svårt, men kanske något som jag vill göra längre fram. Däremot så har jag svårt att se att denna taktik skulle slå min nuvarande strategi, varför jag främst satsar på den i nuläget. Dessutom så känns det onödigt att göra ingående analyser i företag om jag ändå kommer sälja aktierna om ca 1-2 år i och med konjunkturtopp. Längre fram så kanske jag skaffar mig en långsiktig värdeportfölj, däremot så är det inte något som är aktuellt i dagsläget. Istället litar jag på historiskt bevisade metoder som slår index över tid.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.