Skiftar om i passiva portföljen

I min passiva portfölj har jag för närvarande följande allokering:
33 % Danske Invest Global Index
6,5 % SPP Aktiefond USA
17,5 % Handelsbanken MSCI Emerging Markets
21 % Avanza Zero
10 % Spiltan Aktiefond Investmentbolag
12 % Carnegie Småbolagsfond

Det innebär ca 43 % Sverige och 57 % utomlands. Jag vill minska min svenska del då jag satsar främst på Sverige i min aktiva portfölj. Dessutom så vill jag göra min portfölj ännu mer passiv och endast satsa på indexfonder. Därför kommer jag sälja småbolagsfonden och investmentsbolagsfonden, och satsa på sådana investeringar via min aktiva portfölj istället. I min utländska del så vill jag också skifta om lite för att minska risken. Jag minskar andelen för tillväxtmarknader, då dessa kan komma igen men inte presterat så bra på sistone. Jag minskar också i globalfonden och gör ökning i USA fonden, då jag tror att 2015 fortsatt kommer vara USA:s år. Totalt kommer fördelningen bli:

30 % Danske Invest Global Index
20 % SPP Aktiefond USA
15 % Handelsbanken MSCI Emerging Markets
35 % Avanza Zero

Detta innebär 35 % Sverige, 35 % USA, 15 % övriga utvecklade marknader och 15 % tillväxtmarknader, vilket känns som en bra fördelning inför nästa år. Jag tror på en fortsatt stark dollar och stark amerikansk börs. EU och tillväxtmarknaderna har tyvärr inte lika mycket att ge, men det kan komma en vändning för de båda under året och till konjunkturvändningen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *