Läsvärt: Sverigefonder avkastar slumpmässigt (DN Debatt)

Dagens DN debatt är riktigt intressant. Där skriver Harry Flam och Roine Vestman att Sverigefonder avkastar slumpmässigt och i snitt 1,5 % lägre än index, motsvarande deras avgifter. De kunde se att det inte fanns någon direkt korrelation mellan att en fond avkastat bra ett år och därefter bra under en längre tid. Därför förespråkar de indexfonder och tycker att detta alternativ är det bästa både ur samhällsnytta och för individernas bästa. Riktigt bra artikel och något jag förespråkar för här på bloggen. Trots min aktiva strategi så tror jag fortfarande att indexfonder presterar klart bättre på large cap och bör vara en del av allas portfölj.

En sak jag ställer mig lite emot i artikeln är att de tycker att pengarna som spenderas på den aktiva förvaltningen är bortkastade. Jag tror ändå att en del av dessa behövs för att skapa en perfekt marknad. Men det är nog ändå endast en bråkdel som behövs, då det inte krävs så mycket för att olika aktörer skulle gå in och på så sätt skapa en perfekt marknad.

En annan sak är också denna tes gäller sverigefonder, som investerar i storbolag. Där tror jag marknaden är perfekt, men kollar man på fonder som presterat klart bättre än index så behöver man gå ner på småbolag. Småbolagsfonder tror jag kan lyckas bättre än index, då marknaden för småbolag inte är perfekt. Jag tror också att det finns mer potential för småbolag. Kollar man in Magic Formula för 20 aktier på large cap så har den gett 78,4 % avkastning jämfört med 81,7 % för SIX30. För mid cap så är avkastningen 133 %. Så klart bättre. Detta går också se på längre sikt, och jämför man långkörare i magic formula så har storbolagen NCC, JM och Electrolux gått upp med mellan 240-350 % sedan mars 2001. För mid cap bolagen ÅF, Sweco och Fenix Outdoor så har dessa gått upp med mellan 580-1550 %. Klar fördel för de mindre bolagen. Jag har funderat på slänga ut storbolagen ur portföljen och kanske gör det med denna klara statistik.

Därför investerar jag i indexfonder för de stora bolagen, alternativt investmentbolag, och har aktiv förvaltning för småbolag. Vi får se längre fram om jag sköter all min aktiva förvaltning eller om jag behåller min småbolagsfond. Det gäller först att se om min aktiva strategi fungerar. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *