Om ett större kursfall kommer

I oktober så blev jag orolig över min konjunkturstrategi men försökte intala mig själv att börsen föll för snabbt och vid fel tidpunkt. Jag hade rätt men det fick mig ändå att tänka över min strategi. Jämför man de stora börsfallen sedan -95 så finns där fem stora. Det ena startade -98 och återhämtade sig snabbt. Sedan var det stora börsfallet år -00. År -06 så föll börsen också, men återhämtade sig snabbt. År -07 och år -11 så föll börsen återigen hårt på grund av lågkonjunktur. Det hade varit lönsamt att gå ur börsen -00, -07 och -11, men jag vill helst undvika göra det -98 och -06. Jag har därför tittat på strukturen i fallen. De tre stora fallen skedde då högkonjunktur övergick i lågkonjunktur. De små fallen skedde i stundande högkonjunktur, där vi befinner oss nu och därför är dessa mycket aktuella. De stora fallen var långdragna. Börsen föll med -20 % från toppen under minst ett halvår. De små fallen föll under 3 månader och hade nästan återhämtat sig efter ett halvår. Därför bör jag avvakta minst 3 månader, helst ett halvår, från börstopp innan jag gör min bedömning av att gå ur om signalen inte skett genom konjunkturbarometern. Jag tror mycket väl att ett sådant scenario kan ske under 2015, t.ex. att börsen faller -20 % för att sedan gå upp igen. Däremot så känns det mycket oroligt att sitta igenom ett sådant fall och jag funderar ändå att ha en regel att jag säljer 50-75 % av innehavet vid ett börsfall på -20 %, för att sedan köpa det igen om börsen återigen kommer upp på den nivån. I så fall går jag plus minus noll, endast för att förlora på eventuella transfereringskostnader. Då är det också bäst att sedan gå över till ETF:er för en snabb handel. Då går det också att sätta stop-loss så att man köper/säljer vid exakt -20 %. Det finns ett antal intressanta alternativ av db X och XACT på den svenska marknaden för ett courtage på 19 kr via Avanza. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *