Acceptabel förlust

Alla vet att aktiemarknaden är volatil. Ibland kan Mr Market vara på dåligt humör och ibland på bra humör. Däremot så känns det läskigt när Mr Market är på riktigt dåligt humör, vilket kan ske ibland och ske i flera år. Som tidigare nämnt så vill jag sätta en gräns på när jag bör gå ur marknaden. Jag tycker också att samma princip bör gälla aktier, man vill inte sitta kvar på ett sjunkande skepp. Därför har jag nu tänkt introducera ett koncept för mina placeringar, och det är ’acceptabel förlust’. Det jag menar med ’acceptabel förlust’ är att det är vad jag är villig att maximalt offra för mitt innehav, med respekt för uppsidan. Då aktier är volatila går inte denna acceptabla förlust vara för låg, men för min del så är den -20 %. Då bakas de flesta marknadsrörelserna in i intervallet och förlusterna blir inte allt för stora. Dessutom så är det när aktier och börsen passerat -20 % som sannolikheten att det faller ytterligare ökat markant. På så sätt undviker man att sitta kvar på sjunkande skepp, och ett tillgångsfall på -20 % tycker jag inte är så svårt att bära. Sedan så är det lätt att gå in på samma nivå eller lägre om marknaden vänder och förlusten blir då inte större än -20 %. På så sätt slänger man ut de riktiga surkartarna och minskar risken för alldeles för stora fall. Det är också mentalt skönt att känna att 80 % av innehavet är relativt säkert. Bra exempel på där gränser på -20 % passar är Oriflame, Elekta och MTG som fallit betydligt mer än -20 % de senaste åren men ändå kan ha ansetts köpvärda vid -20 % fall. Vi får se hur det ter sig framöver.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.