Livet mycket enklare: Graham Screener på Börsdata.se

Jag valde att skapa ett konto på Börsdata.se idag och skaffa premiummedlemskap. Det kostar 350 kr för ett halvår, men det kändes som att det var värt och är vad jag sparar på att göra 10 aktieaffärer med den nya mini-courtaget på Avanza. På Börsdata.se så hittade jag deras Graham Screener. Den tar fram bolag baserat på de sju kriterier jag nämnde tidigare i min blogg, men vilka är lite annorlunda. Följande är kriterierna:

1.Storlek
2.Finansiella Styrka
3.Intjäningsstabilitet – Krav på vinsten
4.Utdelningshistorik – Krav på utdelningen
5.Vinsttillväxt – Totalt vinsttillväxt
6.Måttligt P/E-tal
7.Måttlig pris för Eget Kapital

Jag valde att ändra på en parametrar på storlek och satte den på 1 miljard. Dessa gav mycket bättre resultat för mid cap historiskt sett vid köp i börsdipp. Däremot så är rådande regler mycket bättre under andra köptillfällen, och då vi inte befinner oss i börsdipp så är regeln med tillräcklig storlek på 5 miljarder bra. Följande är statistiken med ordinarie regler:

Senaste 5 åren:
Graham Large Cap: + 115 %
Graham Mid Cap: + 140 %
Graham large+mid: +141 %
SIX30RX: + 80 %

Senaste 10 åren:
Graham Large Cap: + 503 %
Graham Mid Cap: + 534 %
Graham large+mid: +603 %
SIX30RX: + 181 %

Så strategin har varit riktigt effektiv och främst för mid cap, men funkar allra bäst om man kombinerar mid och large cap. Det indikerar vilken strategi jag ska köra på, och det blir till och jämföra de som hamnar i listan för mid och large cap med reglerna.
Så vilka hamnar långt upp på dagens topp 40 lista? Roligt nog är det ett flertal jag varit intresserad av redan innan jag sammanställde den. Det är följande:
6 poäng:
NCC

5 poäng:
Beijer
Getinge

Beijer Alma

NIBE Industrier
Millicom
OEM International
H&M
Axis
Net Entertainment
Oriflame
4 poäng:
Autoliv
ABB
Swedish Match
Telia Sonera
B&B Tools
Atlas Copco
ITAB Shop ConceptFenix Outdoor
Fagerhult
New Wave GroupMekonomen
Alfa laval
SCA
HiQ International
Elekta
Clas Ohlson
Indutrade
Addtech
ÅF
Hexagon
Assa Bloy
Nolato
Proffice
Meda
Axfood
Boliden
Ericsson
Tele2
Lagercrantz Group
Tele2
Holmen
En annan intressant aspekt är att det krävs 15-20 bolag för att strategin ska fungera bra. Tummar man på reglerna med att sänka vinstkravet eller utdelningskravet från 10 år till 5 år fås flera av de andra företag jag kollat på med. Däremot så sänks avkastningen kraftigt om man gjort så för 5 och 10 år sedan. Graham strategin slår också The Magic Formula på 5 och 10 år samt känns mycket vettigare. Det finns ingen strategi som slår Graham strategin av de som finns på Börsdata.se av de jag kollat.
Själv känns Grahams strategi som den mest vettiga och logiska. Nu blir det till att leta runt i dessa 20 bolag och se vilka som jag vill köpa. Som sagt bör jag komma upp i 15-20 bolag för att hitta en diversifierad portfölj. Det är bara att slå till på de som är vettigt värderade just nu. Det är endast fyra bolag av de 20 som nämns som känns värda att akta sig för på grund av högt P/E för att de ökat mycket det senaste året. Det är NIBE, ITAB, Fagerhult och Fenix outdoor. Det känns som att P/E3 värden på 24-29 efter uppgångar på 30-90 % det senaste året bör vara något att akta sig för. 
Så nu är det bara att hålla utkik efter de aktuella företagen. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.