Analysmodell

Jag har börjat ta och försökt sätta ihop en analysmodell som jag ska tillämpa framöver. Jag ska försöka ha en bevakningslista på 20-30 bolag som jag analyserar och försöker sålla ut vilka som uppfyller kriterierna. De flesta tas från Lundaluppen som har sammanställt ett antal kriterier från Benjamin Grahams bok The Intelligent Investor. Martin på Aktiefokus använder också dessa kriterier och har en ganska snabb sammanfattning av dem på sin blogg. Tyckte överlag att kriterierna var bra och att det är vettigt att satsa på företag med bra vinsttillväxt och utdelning.

Så tanken är att utgå från följande kriterier:

1. Utdelning: företaget ska ha delat ut de senaste tio åren och helst inte högre än vinsten.
2. Vinst: företaget ska ha gått med vinst de senaste tio åren och inget år gått back.
3. Vinsttillväxt: företaget ska ha ökat vinsten med minst 33 % de senaste tio åren.
4. Finansiell stabilitet: Företaget ska ha bra soliditet, omsättningstillgångarna bör vara högre än kortfristiga skulderna och bolaget ska ha bra EV/EBIT kvot.
5. Avkastning på eget kapital: Företaget ska ha bra avkastning på eget kapital.
6. P/E-tal: Företaget ska ha bra P/E-tal, P/E3 max 15 alternativt 8,5 + 2*(vinsttillväxt senaste tio åren)
7. Vinstmarginal: Vinstmarginalen ska vara stadig och bra i jämförelse med konkurrenter.
8. Gynnsam ägarbild: Långsiktiga ägare i bolaget.

Framöver så kan det vara intressant att lägga till mer kriterier. Tycker dessa kriterier ses som en bra bas, med flera allmänna kriterier och avkastning på eget kapital och rörelsemarginal mer branschvisa kriterier. En annan intressant kommentar som Kenny på Aktiefokus skrev om är att stora bolag är oftast sönderanalyserade, medan mindre bolag inte är lika analyserade. Småbolag brukar gå bra, och jag själv gillar Carnegie Småbolagsfonds strategi att hitta bra bolag med ett värde på 1-20 miljarder kronor. Själv så tycker jag att det kan sticka iväg lite, så bolag med ett värde på 1-50 miljarder är det jag ska leta efter. Bolagen över det är med i OMXS30 och välbevakta. Dessutom har jag många av dessa pga det i min portfölj. Däremot så känns banker och investmentbolag ändå attraktiva, men vi får se.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *