Slagen av min egna tjänstepensionsportfölj

Jag kollade in min tjänstepensionsportfölj som jag startade nyligen med hälften i Avanza Zero och hälften i Danske Invest Global Index och såg att den hade ökat på bra trots börsoro. Totalt har den gått upp med +5,14 % sedan den 11:e augusti då den startades. Det kan jämföras med min portfölj som jag skriver om i bloggen och är mer aktiv i och endast gick upp med +3,64 %. Det fick mig att fundera på om hur det hade varit om jag satsat på en global indexfond och en svensk aktiefond från början. Så då jag startade min portfölj den 1:a februari i år så skulle utvecklingen vara följande:

Min portfölj: +13 %
Danske Invest Global Index: +18,85 %
Avanza Zero: +11,18 %
Total: +15 %

Så min portfölj skulle bli slagen av den andra portföljen. Global indexfonden har gått riktigt bra, men om inte dollarn blivit dyrare så skulle de svenska innehaven gått bäst. Tillväxtmarknader har gått bättre än global index sedan 1:a februari, men har fallit mycket den senaste månaden. Spiltan investmentbolag har gått bättre än Avanza zero, medan småbolag har tyngt ner portföljen. Totalt sett så har två av mina satsningar varit korrekt, däremot så har jag satsat på dessa för sent och då varit på topp. Lärdomar är att ha det mesta av innehavet i de två stora breda indexfonderna, så som Avanza Zero och global index, sedan endast 20-30 % i smalare fonder, så som investmentbolag, småbolag och tillväxtmarknader. Det kan bli en framtida regel för framtida insättningar. T.ex. 35 % Avanza Zero, 35 % global index och sen 30 % att välja själv vad jag vill satsa på. Det bör också spegla innehavet som mest bör vara svenskt och globalt index.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *