Nollränta och ny fördelning i månadssparande

Idag satte Riksbanken räntan till noll då inflationen inte tagit fart och där kommer den vara i nästan 2 år framåt tills sommaren 2016. Ett bra drag tycker jag, det enda farliga är att det kan bygga upp tillgångsbubblor i aktie- och bostadsmarknaden. Detta gör ändå att mitt intryck är att aktiemarknaderna kommer att fortsätta uppåt ett bra tag till, om inte ännu en lågkonjunktur eller ett deflationsscenario gör att allt stagnerar. Som tidigare ligger min prognos att konjunkturen kan komma att toppa under 2016-2017 och att månadens MA200-EMA50 signal är falsk.

Nu i månadsskiftet så sker en ny insättning i portföljen. På grund av dåliga prognoser från Europa så väljer jag att vikta upp med USA i portföljen och vikta ner de mer riskabla tillväxtmarknaderna. Kommer kapitalet försvinna från aktiemarknaden så kommer tillväxtmarknader bli drabbade i högre utsträckning och de har fortsatt ner när resten vänt upp. Som många påpekar är USA ett av få ljus i horisonten och då dollarn troligtvis kommer att hamna över 8 sek om något år så fortsätter jag vikta detta högre. På lång sikt satsar jag på 50-50 på globala aktier och svenska aktier för att ha en lagom fördelning på lokal risk och valutarisk. Jag har också valt att skippa mer riskabla innehav som småbolag och investmentbolag.

Månadens insättning blir:
30 % Avanza Zero
30 % Danske Invest Global Index
30 % SPP USA
10 % Handelsbanken MSCI EM

Det innebär 45 % USA, 30 % Sverige och 25 % övriga världen. Planen är att sätta in mer i globala aktier tills dollarn går över 7,5-8 SEK för att sedan ha en 50-50 viktning. Då jag tror dollarn troligtvis går över 8 SEK så kommer jag gå tillbaka till att totala innehavet är 50-50 genom att övervikta Sverige då dollarn är dyr. Vid säljsignal tror jag att dollarn kan hamna på 7,5-8,5 SEK. Dollarn låg på 9 SEK under säljsignal 2000 och 7 SEK under säljsignal 2009, men jag tror det snarare kommer närma sig 9 än 7 SEK denna gång. Därför tror jag att det kan vara bra att överköpa i dollar upp till 7,5-8 SEK. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *