Börsen fortsätter falla

Börsen fortsätter falla och igår så uppmättes värsta fallet hittills i år på -2,9 % för OMXS30. I skrivandes stund så har börsen fortsatt gå ner med -1,4 % hittills idag. Det innebär att OMXS30 nu är back -12 % sen toppen den 19:e september. För S&P 500 så har värdet fallit med -8 %. Det innebär att svenska börsen nu är back -1 % men fortfarande +5 % på ett års sikt. Den amerikanska börsen är fortfarande plus nästan 10 % på ett års sikt.

För min egen del så har jag tyvärr köpt in mest under vår/sommar då börsen toppat. Det innebär att min portfölj står på -4,3 % i dagsläget. Som mest har småbolag och investmentbolag gått ner med totalt -12 % var sedan inköp. Detta var också risken jag tog genom att välja mer volatila innehav. Däremot hoppas jag att de kommer att hoppa upp vid en uppgång, men vi får se. Detta visar på en bra läxa om det är mer lönsamt att pricka investmentbolag och småbolag oavsett deras nuvarande värdering, eller det är bättre att köra safe med breda index.

Kollar man runt på blogg-grannar som använder tekniska hjälpmedel för säljsignal så har nu säljsignalen gått för dessa. T.ex. Trading the OMX kommer att sälja i helgen då EMA 50 nu passerat MA 200. Följer också onsdagsfonden som redan sålt och spekulerar nu hur mycket börsen kommer falla. Jag investerar däremot långsiktigt med konjunkturbarometern och kan gå tillbaka i historien och se om liknande händelser skett, och ja, det har det. Vad är det då att kolla efter? Konjunkturen toppade i januari 2014, något som också skedde i januari 1998 och januari 2006. Dessa två toppar följdes av en stark uppgång och sedan ett stort prisfall i OMXS30 index. Under 1998 så var uppgången på +37 % och nedgången på -40 %. Under 2006 så var uppgången på +12 % och prisfallet på -19 %. I år var uppgången på +7 %, så vi får se vad fallet kommer vara på. Efter båda prisfallen så återhämtade sig börsen och passerade toppen inom 6-9 månader. Så förhoppningsvis kommer detsamma hända nu.

Vad innebär detta? Kollar man in historien så är det ca 1-2 år tills konjunkturen toppar. Med de senaste varningssignalerna så tror jag inte detta kommer hända. Enligt Riksbanken så kommer inflation och BNP-tillväxt ta fart i slutet av nästa år för att sedan mattas av lite. Kollar vi oktober 1998 så var inflationen också runt noll och som sedan tog fart i slutet av -99. Så konjunkturen kanske toppar under 2016.

Konjunkturbarometern:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *