Sidledes rörande börser

Börserna har rört sig sidledes sedan maj-juni i år. Inte mycket har hänt på världens börser, både utomlands och här i Sverige. Globalt har börserna till och med gått ner tillbaka till majs nivå. Däremot så har svenska sparare fått en skjuts då dollarn har blivit 10-12 % dyrare, vilket gett en lika stor uppgång för globala aktier. Denna trend ser ut att fortsätta och analytiker spår att dollarn kan kosta 8 kr om 1-2 år, vilket talar för globala aktier. På grund av den sidgående trenden och den ökade oron i världen så drar Placera.nu ner risken i sina fondrekommendationer och skippar tillväxtmarknader. Däremot har jag kvar dessa, men har denna månad ökat sparandet i global indexfond på bekostnad av sparandet i svenska fonder. Vi får se om det bär frukt, förhoppningsvis sker ytterligare en 10 % ökning av dollarn vilket ger bra avkastning. Lite oroande är att tillväxtmarknader fallit fritt under september. Så en större nedgång kan ske i portföljen, men som kan hållas upp av en dyrare dollar.

Global index i SEK (grön) vs i USD (gul)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *