Verkligheten har kommit ikapp småbolagen

Småbolagen har fått ta ordentlig stryk den senaste tiden då de gått ner med -10 % och nu har gått hälften så bra jämfört med storbolagsindex i år. Samma utveckling har skett i USA där småbolagen presterar klart sämre än storbolagen i år. Det visar något som många säger, småbolagen är riskfyllda. Det är också därför jag inte satsar allt på småbolag, trots att de visat sig ge högre avkastning i långa loppet. I dagsläget har jag endast 15 % av mitt innehav i småbolag, vilka har tappat totalt -4,5 % sedan köp. Det var lite dumt av mig att hoppa på småbolag efter att först tagit beslutet att de var för högt värderade. Däremot så behåller jag positionen och fortsätter spara i småbolag, eftersom det som en gång gått ner kommer återigen gå upp. Denna nedgång som skett för svenska småbolag har utraderat den extra uppgång som skett för dessa jämfört med resten av börsen de senaste 3 åren. Detta har hänt ett flertal gånger, men historiskt sett så har småbolagen sen återigen dragit ifrån. Vi får se om det sker nu igen. Hade det inte varit för en troligtvis starkare dollar så hade jag haft kvar min tidigare sparnivå i småbolag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *