Svenska småbolag bättre än storbolag 11 av de senaste 15 åren

Med hjälp av Morningstars data från MSCI så kan man jämföra det svenska småbolagsindexet mot storbolagsindexet och det visar sig att 11 av 15 år så presterar småbolag bättre än storbolag, detsamma för MSCI World och MSCI World Small Cap. Detta har lett till att på 5 år så har svenska småbolag gått upp +131 %, jämfört med +72 % för storbolag. På 10 år har småbolag gått upp med +278 % jämfört med +143 %. På 15 år så har småbolag gått upp med +454 % jämfört med +132 % för stora bolag. Så på lång sikt så slår småbolag stora bolag de senaste 15 åren och avkastningen är uppemot det dubbla. Kanske dags att öka innehavet, däremot så är det lite oroande på grund av de höga värderingarna i dagsläget med dubbla P/E-talet i jämförelse med resten av börsen. I USA så har småbolagen i år presterat sämre än storbolagen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *