Lästips: Riksbankens data på aktiemarknadens avkastning och obligationers avkastning

Har tidigare kommenterat Riksbankens nyligen utgivna samling på data för olika tillgångsslag, speciellt finansiella tillgångar och fastigheter som utgör merparten av dagens tillgångar. Nationalekonomen Daniel Waldenström har sammanställt avkastningen för svenska aktier samt avkastningen för svenska obligationer och statspapper under året 1870-2012. Detta ger att man har lite historik att luta sig på när man gör investeringar. Totalt sett så är avkastningen 6,1 % per år på aktier och 2,3 % per år på obligationer. Men notera att det skiljer sig åt från decennium till decennium, se tabellerna nedan från rapporten.

Man kan noga observera att vissa årtionden så har avkastningen på aktier varit negativ. Där kan vi notera att de alla skedde under stora världskriser, som 10-talets första världskrig, 30-talets depression, 70-talets oljekris och 2000-talets finanskris. Något som talar för att säkra sina pengar i kriser och konjunkturvändningar, så som med investeringsstrategin.

Obligationer är inte helt riskfritt det heller. Nominellt så har de aldrig gått ner, men reellt så har de förlorat i värde under ett flertal årtionden, däribland från 1950-1980. Så helt riskfritt är det inte. Kollar man historiskt sett så verkar 20-talet och 30-talet återspegla 90-talet och 00-talet ganska bra. Med tanke på att dagens räntor är otroligt låga så kan nog 40-talets avkastning återigen inträffa (1 % per år). Något som talar för att ligga i aktier framöver då mer av post-kris obligationerna kommer dominera i obligationsportföljerna.

Källa: Historical Monetary and Financial Statistics for Sweden, Volume II

 

Källa: Historical Monetary and Financial Statistics for Sweden, Volume II

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *