Lästips: ”Fler fördelar bland Sverigefonder”

Morningstars chefredaktör Jonas Lindmark skrev nyligen en artikel där han bland annat nämner att det är en fördel att äga Sverigefonder och länkar till en äldre artikel som heter ”Fler fördelar bland Sverigefonder”. Där nämner han att trots man bör fördela innehavet på världens börser så är det en fördel att investera i Sverigefonder då dessa följer svensk prisutveckling och en fördel om man ska konsumera i svenska kronor. Dessutom nämner han att värdebolag och småbolag historiskt sett ger en bra avkastning, en åsikt jag också delar. Därför så sparar jag i dagsläget 60 % i svenska fonder, varav 20 % i investmentbolag (vilka investerar i värdebolag), 20 % i småbolag och 20 % i OMXS30. Dessutom följer min investmentstrategi den svenska marknaden.

Ett annat lästips är den andra artikeln han nyligen skrivit. Där nämner han att man realt inte kan förvänta sig mer än 5 % per år realt sett från börsen. Detta kan lätt förklaras med en direktavkastning på 2 % och en BNP tillväxt på 3 % globalt sett. Fortfarande ger det en avkastning på ca 7 % innan inflationen, vilket innebär att det insatta värdet dubblas per 10 år. Däremot så menar han att man ska se upp med avgifter och skatt. I dagsläget så är avgiften på mina fonder 0,5 % per år samt skatten på ISK-kontot 0,5 %. Så totalt försvinner 1 % av avkastningen per år. Däremot finns det många fonder som kostar 2 % i avkastning, tillsammans med skatten så är försvinner 2,5 % av 5 % i avgifter och skatt. Därför är det att föredra billiga fonder. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *