Statens utredning: Att hyra – från en rätt för allt färre till en möjlighet för allt fler

Läste lite kort i olika delar av SOU 2012:88 som var statens utredning om hyressättningssystemet. Speciellt den internationella jämförelsen var intressant. Bifogar intressanta tabeller från denna:

 

Så hyresmarknaden i Stockholm har totalt kollapsat! I resten av de Europeiska storstäderna går det lätt att få tag på en hyresrätt, men till högre pris. Samtidigt så nämner de i utredningen att det inte finns någon ”social housing” i Sverige, utan alla hyresrätter är så kallade ”social housing”. Med ”social housing” innebär det att låginkomsttagare och socialt utsatta får lägre hyror, och kan därför bo i dyrare områden. Om man omvandlar en del av det kommunala beståndet till så kallade ”social housing”, vilket oftast är argumentet mot avreglering av hyresmarknaden. I resten av beståndet så inför man så kallad ”tenacy rent control”. På så sätt så tvingar man inte ungdomar att spara ihop en årslön för att kunna shoppa bostäder, utan skapar en bra hyresmarknad som fungerar (och därmed inte fortsätter omvandlas till bostadsrätter).
Ja, såhär i efterhand så känns det lite surt när man kollar på tabell 6.1 att jag tackade nej till en doktorandstjänst i Bremen för att stanna i Sverige. Aja, nu har jag i alla fall råd att spara ihop till kontantinsatsen…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *