Investera med konjunkturen – Internationella marknader

Hur har det gått på internationella marknader om man investerar med konjunkturen? Här jämför vi med MSCI World och MSCI Emerging Markets (EM), vilka mina två internationella fonder följer.  Om man köpte MSCI World när köpsignalen inträffade under 2001 så gick den ner 30 % från sista september 2001 tills början av 2003. Detta på grund av att under hela 2001 så var dollarn rekorddyr och kostade över 10 kr, för att sedan gå ner under 7 kr i slutet av 2004.

Om vi istället flyttar analysen att gälla för tio år sedan, juli 2004, från vilken USD/SEK nivån legat ganska stabilt, så gick MSCI World upp med +45,6 % och MSCI EM +118,2 % till april 2007. Nästa vända från oktober 2008 så gick dem upp +18,3 % och +76,3 % respektive. Anledningen till den mildare uppgången var att dollarn återigen var dyr vid köp och sen sjunkit vid sälj. Vid nästa omgång, köp sista januari 2013 och tills idag så har MSCI World gått upp med +38,2 % och MSCI EM med +11,42 %. Totalt så har uppgångarna varit för MSCI World +197,75 % och för MSCI EM +436,1 % om obligationer köptes mellan sälj- och köptillfällena. Det ger en årlig avkastning på 11,5 % samt 18,3 %. Så klart bättre än vad MSCI World och MSCI EM gjort utan denna strategi då de hade gett 6,66 % och 18,3 % per år.

Däremot om man räknar med åren 2001-2004 så hade MSCI World presterat klart sämre. Då hade den gått upp med +15,8 %, medan MSCI EM hade gått upp med +172,6 %. Det skulle ha gjort att MSCI World totalt gått upp med +136,8 % och MSCI EM med +570 % eller 7 % respektive 16 % per år. Så båda har gått klart sämre än om pengarna skulle investeras i SIX Return Index. Så frågan är då om hur strategin ska appliceras framöver. Tydligt så ser man att under lågkonjunktur i Sverige så är dollarn dyr, och därmed är det dyrt att gå in i den internationella börsen. Så det är tveksamt om det är en bra strategi att använda för internationella besparingar.

Nu är däremot läget annorlunda. Dollarn är historiskt billig och tros öka de närmaste åren. Den amerikanska börsen är högt prissatt, men den Europeiska och tillväxtmarknader har förhoppningsvis mer att ge framöver. Därför har jag kvar ett sparande i dessa fonder framöver. Däremot, vid köpsignal i nästa lågkonjunktur, då så kan det troligtvis vara ett bättre läge att stanna i den svenska börsen. Nu har jag ökat min svenska andel till 60 %, något som kan troligtvis öka ännu mer framöver, då det är den svenska konjunkturen jag följer. I PPM sparande har jag fortfarande kvar mitt sparande i AP7Såfa, där tror jag hellre på att investera i världsbörsen om Sverige hamnar i ett Japanscenario eller liknande.

20 år USD/SEK historik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *