Amerikanska börsen vs svenska börsen

Den amerikanska börsen ligger nu på ungefär 33 % över dess toppnotering under 2007 och samtidigt ligger den svenska börsen 7 % över samma topp. Konjunkturläget i de båda länderna är ungefär densamma och båda länderna bör ha klarat sig liknande igenom krisen (Sverige klarade sig nästan bättre än USA). Direktavkastningen på den svenska börsen är 3,5 % och jämfört med 1,9 % på den amerikanska börsen. Av just dessa anledningar är min nuvarande investering starkt viktad på svenska börsen (60 %), tillväxtmarknader (20 %) och i undervikt i USA (10 %) och resten av den utvecklade världen (10 %) och som också är högt värderad. Förhoppningsvis kommer den svenska börsen, som min strategi är anpassad till, och tillväxtmarknaderna ge bra resultat framöver. Utländska marknader kommer troligtvis också drivas av en försvagad krona de närmsta två åren, vilket troligtvis ger tillväxtmarknader en extra skjuts. I år har de gått upp med ungefär 14 % i SEK jämfört med 6,5 % i USD.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *