Oroliga röster för börsens värdering

Läste ett inlägg på bloggen Jordholmen där bloggaren konstaterar att börsen är historiskt sett högt värderad. Det kan nog stämma, men kollar man på var vi finner oss i konjunkturen och jämför med de två börstopparna -00 och -07 så är vi som tidigare misstänkt vid -97 och -05, då börsen är värderad liknande som idag enligt p/e-tal och Shiller p/e-tal. P/e-talet var ungefär 20 både då och idag och Shiller P/E var ungefär 26 under -05 och ännu högre under 1997. Däremot så tror jag inte på att dessa tal går att jämföra med historiska tal då det finansiella klimatet nu är klart annorlunda jämfört med innan år 1990. Så troligtvis så går vi en uppgång på 2 år till mötes för att sedan ha en nedgång i nästa lågkonjunktur. Däremot på 4-6 års sikt så gick börsen på plus minus noll om man inte räknar med utdelningar vid nuvarande värdering, så troligtvis har vi nu en övervärderingsfas som kommer framöver. Däremot kan det ske prisfall, men vi får se, än så länge ger konjunkturen signaler att börsen är att föredra. Kollar man också på vinstutvecklingen så var den nu det senaste året 10 %, vilket tyder på en förbättrad konjunktur. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *