Priset på börsen de senaste 20 åren

Det är ganska intressant att se hur priset på börsen har ökat de senaste 20 åren. OMXS30 index låg i 257 för exakt 20 år sedan och har ökat till 1396 idag, en ökning på 442,6 %. Räknar man in alla aktier, i OMXSPI, så har värdet ökat ännu mer. Så man får betala över fem gånger så mycket för samma korg aktier.

Det amerikanska indexet S&P 500 har under samma period ökat från 442 till 1962, en ökning på 343,5 %. En något lägre ökning jämfört med OMXS30-index.

Vad är det som avgör värderingen på börsen? Dels är det direktavkastningen/utdelningen, dels hur pengar är värderade och dels vad börsen förväntas dela ut framöver. Intressant nog har direktavkastningen ökat från 1,6 % till 3,5 % för Stockholmsbörsen medan den minskat från 2,9 % till 1,84 % för S&P 500. Så den svenska börsen har presterat ännu bättre än vad priset visar och den amerikanska börsen har blivit dyrare. Utdelningarna har ökat med nästan 1200 % på 20 år. Mycket som talar för att ha en övervikt i svenska aktier.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *