Val av tjänstepension

Nu kom brevet hem till mig där jag ska välja min tjänstepension. Jag har redan tidigare analyserat vad för tjänstepension jag ska välja. Då föll valet på Avanza med 50 % Avanza Zero och 50 % Danske Invest Global Index. Däremot fick jag lite andra tankar att min tjänstepension kanske endast ska vara global om något händer t.ex. med Sverige så att det inte kommer att gå så bra här framöver. Det skulle kunna vara att vi kan bli som Japan, något som Paul Krugman varnar Riksbanken för. I så fall är Danica Pension ett bättre val, som har lägre avgift på Danske Invest Global Index och en bra tillväxtmarknadsfond i sin entréportfölj (med fördelningen 85 % respektive 15 %). Däremot så tror jag mer på den svenska börsen de närmaste åren än den globala börsen, som består till 50 % av den amerikanska. Av denna anledning så tar jag Avanzas portfölj med 50 % Avanza Zero och 50 % Danske Invest Global Index till en kostnad på 0,2 % per år. Dessutom har jag fri flytträtt så jag kan flytta innehavet när jag vill. Sen får vi se om jag framöver kommer ändra fördelningen för fonderna eller ändra innehavet likt min strategi för konjunkturcykler. Folksams Obligationsfond är då möjlig att sätta över pengarna i vid risk för prisfall.  

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.