Placera.nu köpråd och Avanzas månadsrapport

Nyligen så kom Placera.nu köpråd för fonder i maj och Avanzas månadsrapport av vad deras kunder gjort i april. I köpråden så är de fortfarande bullish på aktier och råder en att köpa Danske Invest Global Index som högriskfond, ett råd de har haft ganska länge och som många valt att följa om man ser till Avanzas månadsrapport. Detta är också den mest innehavda fonden bland Avanzas fonder som kan ses på deras fondsida och är den fond som är min största fond. Den mest köpta fonden är Avanza zero, som är deras gratisfond och som jag också har i min portfölj.

För mellanriskfonder så har de kvar rekommendationen på AMF Balansfond, en fond som presterat riktigt bra till mycket mindre risk jämfört med andra fonder. Den har på sina över 15 år av existens avkastat 7,5 % per år och endast gått ner 30 % i börsrasen, jämfört med börsen som gått ner mer än 50 % under dessa.

Den nya mellanriskfonden de rekommenderar är Brummer Multi-Strategy 2XL, en hedgefond som avkastat ungefär 7 % per år utan en större risk. Denna har jag också kollar på tidigare och verkar som en riktigt bra mellanriskalternativ. Nu när jag kollar på båda dessa alternativ så blir jag nästan sugen på att köra på dessa istället på grund av trygghet, något jag också rekommenderar för den mindre aktiva investeraren som inte vill ha alldeles för stora svängningar i värdet.

Intressant att notera är att den tredje mest köpta fonden är Carnegie Småbolagsfond. Denna fond ökade antalet innehav med 75 % under april. Har kollat lite tidigare på den fonden i form av en bra småbolagsfond att ha i portföljen. Den har funnits i lite mer än två år och har under dessa avkastat 72 % jämfört med 53 % för AMF Småbolag och 68 % för Didner & Gerge Småbolag. Då det inte finns någon fond som investerar passivt inom småbolag så gäller det att hitta den bästa aktiva fonden. Hittills har valet fallit på AMF Småbolag, men jag kanske ska dela upp detta på två fonder så att jag inte satsar allt på ett kort. Då är denna fond ett bra alternativ. Det kanske kommer upp en mer genomgående analys av fonden här på bloggen i framtiden, för tillfället nöjer jag mig med AMF Småbolag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.