Mer än tio år som fondinvesterare

I morse när jag vaknade insåg jag att jag firar mer än tio år som fondinvesterare. Det hela började när jag var en liten grabb och gick med föräldrarna för att öppna mitt första fondkonto. Det var på Nordea och min investering var 3000 kr. Jag kommer ihåg att ena fonden var en sverigefond och misstänker att den andra var en globalfond. Detta var däremot i åren 2002-2004 och det gick inte så bra så efter några år tröttnade jag och sålde innehavet under 2004-2005. Därefter gick börserna upp ganska mycket, vilket inte var så skoj.

När jag sedan blev myndig så var jag på gång att skaffa fonder igen. Detta var strax under börsfallet 2007-2008, men då hade inte börsen fallit allt för mycket. Jag avvaktade lite med att spara i fonder och hade alla mina besparingar på ett högräntekonto i Kauphting Edge, något jag surt fick ångra då de gick i konkurs några månader senare. Ett tag därefter så behövde jag också sälja mina sverigefonder mitt när kurserna stod som lägst.

Under åren som följde så har jag haft lite fonder från och till, med ett värde på 10 000 – 20 000 kr. Dessa sålde jag av när jag kände för det eller när de behövdes. Senast jag gjorde det var i slutet av 2012 då jag köpte en dator för pengarna eftersom avkastningen hade varit så dålig. Efter detta så har börsen gått upp med 30-40 %…

Nu efter att ha läst på om aktiemarknaden och besparingar och av mina erfarenheter så har jag lärt mig flera viktiga läxor vilka är följande:

  • Prio ett är att ha ett sparkonto med tillräckligt med sparkapital för att klara perioder utan inkomst.
  • Spara i fonder långsiktigt. Spara endast pengar som kan avvaras på lång sikt (flera år) och rör dem inte.
  • Låt inte känslor eller historisk avkastning styra. 
  • Sälj endast om marknaden är överhettad. 
  • Återigen, spara långsiktigt. Pengarna ska inte röras på minst 10 år. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *